Madárvilág

2022.09.30. 06:45

Így mentenék meg a fakókeselyűket Cipruson

Tizenöt, Spanyolországból importált fakókeselyűt engedtek szabadon Cipruson, hogy segítségükkel állítsák helyre a szándékos mérgezések miatt csaknem teljesen kipusztult helyi keselyűállományt.

Illusztráció/Európa fakókeselyű-állományának 90-95 százaléka Spanyolországban él

Fotó: Shutterstock

A dögevő madarak valójában már csaknem egy évvel ezelőtt a földközi-tengeri szigetországba érkeztek, de eddig egy speciális röpdében tartották őket, hogy hozzászokjanak a helyi klímához - közölte a LIFE with Vultures CY természetvédő szervezet.   

A ciprusi természetvédelmi hatóságok GPS-jeladóval látták el a madarakat, hogy megfigyeljék mozgásukat és jóllétüket. Más európai tapasztalatok alapján bízni lehet abban, hogy a behozott keselyűk elvegyülnek a megmaradt őshonos példányokkal.   

A természetvédők hosszú távú célja az egykori populáció helyreállítása, de a legsürgetőbb feladat annak megakadályozása, hogy a vadonba kihelyezett méregcsapdák teljesen kiirtsák a meglévő állományt

- mondták el a szerdai kihelyezési ceremónián.   

Egy nemrég publikált kutatás szerint Ciprusról 15 éven belül teljesen eltűnnek a keselyűk, ha nem számolják fel a mérgezésveszélyt és nem frissítik fel az állományt külföldről behozott madarakkal. A méregcsapdák miatt 8-10 példányra csökkent a keselyűk száma a szigeten.   

További 15, ugyancsak Spanyolországból behozott fakókeselyűt jövőre engednek szabadon Cipruson. Európa fakókeselyű-állományának 90-95 százaléka Spanyolországban él.   

Az 1,2 méteresre is megnövő, 2,8 méter szárnyfesztávolságú madár állati tetemekkel táplálkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!