"Semmit rólunk, nélkülünk"

2022.09.06. 16:00

Harmincadik alkalommal rendezik meg a sérült gyermekek napját

Az eseményt szeptember 12-én a fővárosi állatkertben tartják – közölte a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos az Egyszülős Központban.

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A fogyatékossággal élők és az őket képviselő szervezetek számíthatnak a magyar kormány támogatására. Egy évtized alatt csaknem a háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása – hangsúlyozta a Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki biztos.

A kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők számára is megteremtse az önálló életvitel körülményeit, az integráció lehetőségét, hogy ők is hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz.

A kormány jó partnerségben működik együtt a fogyatékossággal élőket képviselő érdekképviseleti szervezetekkel. 

Ezen a területen kiemelten fontos a "semmit rólunk, nélkülünk elv", azaz a fogyatékossággal élőket érintő ügyekben mindig kikérik az érdekeiket képviselő szervezetek véleményét, amelyet beépítenek a döntésekbe

 – hangsúlyozta.

NAGY Anna; NYITRAI Zsolt; GYENE Piroska
Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztosa
Fotós: Kovács Attila / Forrás: MTI

A miniszterelnöki biztos az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész) által szervezett rendezvényről, a sérült gyermekek napjáról szólva megjegyezte: több ezer fiatal gyűlik össze ilyenkor a fővárosban rokonaikkal, segítőikkel.

A Volánbusz 19 megye 57 városából térítésmentesen szállítja a résztvevőket a fővárosba.

Gyene Piroska, az Éfoész elnöke a harmincadik alkalommal meghirdetett rendezvényről elmondta: változatos programokkal, például Vastag Csaba koncertjével várják a sérült gyermekek napjára érkezőket.

Első alkalommal működnek együtt az Egyszülős Központtal, amely a rendezvényen hasznos információkkal segíti az érintett családokat – emelte ki.

Ma Magyarországon mintegy 300 ezer olyan család van, amelynek mindennapjaiból az egyik szülő hiányzik. Központjuk az elmúlt több mint négy évben 28 ezer családnak nyújtott támogatást.

A két civil szervezet közötti együttműködésről szólva kiemelte: a rendezvény lehetővé teszi, hogy szélesebb körben megszólítsák az egyébként gyakran "láthatatlanul élő" egyszülős családokat – emelte ki Nagy Anna, a központ vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!