Kánikula

2022.09.10. 14:10

Az idei Kisasszony hava volt a második legmelegebb a XX. század kezdete óta

Augusztusban két napon is megdőlt az országos maximum-hőmérsékleti rekord, az átlaghőmérséklet 2 fokkal volt magasabb a szokásosnál – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a közösségi oldalán.

Turisták hűsítik magukat Budapest belvárosában, a Szabadság téren

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

2022 augusztusa volt a 2. legmelegebb a XX. század kezdete óta, az átlaghőmérséklet 2 fokkal volt magasabb a szokásosnál – írja az OMSZ az év nyolcadik hónapjáról készített elemzésében. 

Augusztus legnagyobb részében kánikula volt jellemző, két napon is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. 

Augusztus 17-én Baján és Kübekházán 37 fokot, 19-én Baján 39,6 fokot mértek.


 Hozzátették: augusztus 19-ig jórészt száraz idő volt, így tovább súlyosbodott az aszály, majd 19-20. körül nedvesebb léghullámok érték el az országot.

Augusztusban a csapadék normál mennyiségének 86 százaléka esett le. Amíg Bakonyszentkirályon 112 milliméter gyűlt össze, addig az északkeleti határnál fekvő Csarodán csupán 2,5 millimétert mértek egész hónapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!