Hazatérés

2022.08.16. 11:55

Visszatér hazájába az Orfeusz és a szirének

A Los Angeles-i Getty Múzeum visszaadja Olaszországnak az illegálisan kivitt antik műkincseket. Elsőként az az időszámítás előtti 4. századból való szoborcsoport kerül vissza Itáliába, amelyet a múzeumalapító Jean Paul Getty nem sokkal halála előtt, 1976-ban vásárolt, és évtizedekig része volt a kiállítási anyagnak.

Sculptural Group of a Seated Poet and Sirens (2) with unjoined fragmentary curls (304)

Forrás: The J. Paul Getty Museum

Fotó: The J. Paul Getty Museum

A Los Angeles-i Getty Múzeum antik szobrokat és más, illegálisan exportált műalkotásokat ad vissza Olaszországnak.

Elsőként az az időszámítás előtti 4. századból való szoborcsoport kerül vissza Itáliába, amelyet a múzeumalapító Jean Paul Getty nem sokkal halála előtt, 1976-ban vásárolt, és évtizedekig része volt a kiállítási anyagnak.

A múzeum a manhattani ügyészi hivatal bizonyítékai alapján úgy véli, hogy a tárgyak illegális ásatásokon kerültek elő, és engedély nélkül vitték ki őket Olaszországból.

Timothy Potts, a Getty Múzeum igazgatója kivételesen ritkának minősítette a szoborcsoport esetét. Az Orfeusz és a szirének nevű, nagy méretű szoborcsoport 

űrt hagy maga után, de az előkerült bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy vissza kell kerülnie Olaszországba 

– fogalmazott az igazgató.

A törékeny, agyagból készült szoborcsoportot szeptemberben szállítják vissza Rómába.

A Getty Múzeum az olasz kulturális minisztériummal együttműködve később más, vitatott eredetű tárgyakat is visszaad, van köztük 2. századi szobor és 19. századi festmény is.

Borítókép: 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!