Vöröslista

2022.08.07. 20:00

Kihalás fenyegeti a kevésbé dokumentált fajok több mint felét

A kihalás veszélye a kétéltűek 41 százalékát, a cápák és ráják 38 százalékát, illetve az emlősök 27 százalékát érinti.

Kihalás fenyegeti azon fajok több mint felét, amelyeknek természetvédelmi státuszát adatok hiányában nem lehet megállapítani – közli egy tanulmány a Communications Biology című tudományos folyóiratban.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely összeállította a veszélyeztetett fajok vöröslistáját, jelenleg 150 ezer növény- és állatfajról rendelkezik adatokkal – ezek közül mintegy 41 ezret, azaz az összes faj 28 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye – áll a csütörtökön közzétett tanulmányban.

A kihalás veszélye a kétéltűek 41 százalékát, a cápák és ráják 38 százalékát, illetve az emlősök 27 százalékát érinti. Több ezer más faj esetében azonban az IUCN-nek nincsenek kellő adatai az érintett fajok természetvédelmi státuszának megállapításához – annak eldöntéséhez, hogy az adott faj a „kevéssé aggasztó”, a „súlyosan veszélyeztetett” vagy akár a „kihalt” kategóriába tartozik-e.

A Norvég Tudomány- és Technológiai Egyetem kutatói a gépi tanulási technika alkalmazásával, egy algoritmus segítségével készítettek becsléseket 7699 olyan fajra vonatkozóan, amelyről nem állnak rendelkezésre adatok. Megállapították: a vizsgált fajok több mint felét, összesen 4336-ot fenyeget a kihalás veszélye.

Ez azt jelenti, hogy a listán szereplő kétéltűek 85 és az emlősök 61 százaléka veszélyeztetett.

Úgy látjuk, a kipusztulással fenyegetett fajok aránya a szárazföldi és a tengerparti területeken világszerte magasabb lehet, beleértve azokat a fajokat is, amelyekről nem rendelkezünk adatokkal – jelentette ki Jan Borgelt, a tanulmány vezető szerzője az AFP-nek.

Az elemzés arra is enged következtetni, hogy a kockázat még nagyobb egyes olyan régiókban, amelyek gazdag és egyedülálló faunával rendelkeznek, például Madagaszkáron vagy Dél-Indiában. A tanulmány segíthet a IUCN-nak stratégiát kidolgozni az aluldokumentált fajok megmentésére – fejezte ki reményeit Jan Borgelt.

Egy 2019-es ENSZ-jelentés felhívja a figyelmet, hogy közép- és hosszútávon egymillió fajt veszélyeztet a kihalás az élőhelyek elvesztése, az éghajlatváltozás, az invazív fajok és a túlzott kiaknázás miatt.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!