Barbár pusztítás

2022.08.15. 11:19

A kihalás szélére sodorják a keselyűket a vadorzók

Több mint 150 fehérhátú keselyűt mérgeztek meg vadorzók a Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában.

Foltos hiénák és keselyűk egy bivalytetemen

Forrás: Christophe Ravier / Biosphoto / AFP

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban 100, a botswanai Chobe térségében 50 dögevő madár tetemét találták meg az elmúlt két napban - jelentették be pénteken helyi természetvédő szervezetek.

A keselyűk azután pusztultak el, hogy mérgezett bivalytetemekből falatoztak. A madarak egy részét megcsonkítva találták meg, a keselyűk legvágott fejét a hagyományos orvoslásban használják.

A vadorzók azért irtják a keselyűket, mert a döghús fölött összegyűlő és köröző madarak felhívják a figyelmet bűnös üzelmeikre, orrszarvúak vagy elefántok illegális elejtésére.

A mérgezett bivalyhústól elpusztult egy hiéna is.

Az Endangered Wildlife Trust nevű szervezet szerint az elmúlt három évtizedben drasztikusan csökkent a keselyűk száma Afrikában, 

a kontinensen honos 11 faj közül ötöt kihalás fenyeget.

Az ilyen méretű madármérgezés tovább növeli a kihalás veszélyét - mondta a szervezet igazgatója, Yolan Friedmann.

A keselyűk tömeges elpusztításának tényét súlyosbítja, hogy az a szaporodási időszakban történt, a fészekben nevelkedő fiókák nem élik túl a szülők elvesztését - mutatott rá a Vulpro természetvédő szervezet.

A fehérhátú vagy afrikai keselyű súlyosan veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!