Tűzvész

2022.07.25. 18:30

Hatalmas tüzek tombolnak Alaszkában

A legnagyobb erdőtüzek a délnyugati régióban vannak, ahol több száz kilométeren át, egészen a Bering-tengerig terjed a füst – írja az ABC NEWS nyomán az Origo.

Soha nem látott tüzek pusztítanak Alaszkában, ahol eddig több mint 530 erdőtűz volt. S bár a lángok kevés lakóházat veszélyeztetnek, néhány lakost evakuálni kellett, egy ember pedig meghalt – adta hírül az Origo
Az áldozat egy helikopterpilóta, aki a múlt hónapban hunyt el: a tűzoltóknak szállított rakományt, amikor a gépe lezuhant. 

Bár a közelmúlt esői segítettek, de a hosszabb távú előrejelzések szerint hasonló a helyzet, mint 2004-ben, amikor az eddigi legtöbb tűz volt Alaszkában. A korábbi forró napok, az alacsony páratartalom, és a viharokkal járó villámcsapások egyre jobban táplálják a tüzeket.

A melegedő éghajlat miatt gyakoribbak a hőhullámok és az aszályok, ezért sok helyen pusztítóbbak és nehezebben leküzdhetők az erdőtüzek.

Idén május 31-én a Yukon–Kuskokwim-delta duffrétegébe becsapott villámcsapás indította el East Fork tüzet, Alaszka délnyugati részén. Két, összesen mintegy 700 lakosú közösséget fenyegetett a veszély, de végül nem rendeltek el kötelező evakuálást a 671 négyzetkilométeres deltában, ahol a valaha volt legnagyobb erdőtűz tombolt, mert a tűzoltók meg tudták védeni a közösségeket.

Alaszkában

az erdőtüzek valamivel több mint felét villámcsapás okozza, 

a többit pedig az emberek véletlenül, szándékosan vagy hanyagságból okozzák. Az idén eddig leégett 12 140 négyzetkilométerből mindössze 5 négyzetkilométer miatt volt felelős ember.

A szakértők szerint nem lehet és nem is szükséges az összes futótüzet eloltani. 

A tűz kulcsszerepet játszik az állam ökológiájában a törmelékek eltávolításával, a fák ritkításával, valamint a növények és állatok élőhelyeinek megújításával, így Alaszka általában hagyja, hogy a legtöbb tűz kiégjen, vagy megvárja, amíg az eső és a hó eloltja azt. A tűzoltók csupán a lakott területeket védik.

Bár ritka, és csekély az anyagi kár, de a tüzek füstje veszélyes, légzési nehézséget is okozhat.

Az Iliamna-tó közelében, miután két tűz egyesült, egy nap alatt körülbelül 194 négyzetméter erdő égett le. 

a füst és a hamu az erős szélben a több száz kilométerre fekvő Nome települést is elérte. Az egyébként kristálytiszta levegőjű város ezért a rendkívül egészségtelen település kategóriába került.

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!