Tűzvész

2022.07.26. 18:00

Erdőtűz pusztít a cseh-német határon

Több mint ötven lakost evakuáltak keddre virradóra a nyugat-csehországi Hrensko és Mezná településekről, miután vasárnap este óta egyre terjedő erdőtűz pusztít a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban.

A tűzoltóság jelentése szerint mintegy 30-35 hektáron ég már az erdő, s félő, hogy a tűz tovább terjedhet. 

Vít Rakusan belügyminiszter a közszolgálati televízióban elmondta: 

Csehország Szlovákiától és Németországtól kért tűzoltásra alkalmas helikoptereket, mert a sziklás-erdős vidéken a klasszikus tűzoltó technika csak korlátozott mértékben vethető be. 

Hrensko, 2022. július 25. Tûzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a csehországi Hrensko közelében fekvõ Ceske Svycarsko Nemzeti Parkban 2022. július 25-én. MTI/AP/CTK/Hajek Vojtech
Forrás: Hajek Vojtech

Az erdőtűz az éjjeli órákban átterjedt Németország területére is. 

Az országhatárokat nem ismerő erdőtűz azt jelzi, hogy szükség lenne létrehozni egy oltásra alkalmas nemzetközi helikopter- és repülőgép-hálózatot Közép-Európában

 – mondta újságíróknak a Prágában tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A turisták által kedvelt és sűrűn látogatott vidéket hétfőn lezárták. 

Mezná településen már nyolc ház leégett, s kiürítették a Ferdinandov település mellett lévő német gyermektábort is. A többtucatnyi gyermeket autóbuszokkal Németországba szállították – jelentette a prágai közszolgálati rádió.

Amint arról hírt adtunk, Németországban, Brandenburg tartományban is szélsebesen terjed a tűz. Az alábbi infografikán pedig azt láthatjuk, hogy az elmúlt két hónapban Európa-szerte lángoltak az erdők.

Borítókép: Erdőtűz pusztít a csehországi Hrensko közelében fekvő Ceske Svycarsko Nemzeti Parkban 2022. július 25-én., fotó: MTI/AP/CTK/Hajek Vojtech

Címkék#erdőtűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!