Történelmi repülés

2022.05.08. 18:00

Új kiállításon látható a 35 éve a moszkvai Vörös téren landoló kisrepülőgép (videó)

Új kiállításon látható az a Cessna kisrepülőgép, mellyel Mathias Rust 35 éve a moszkvai Vörös tér mellett landolt, az akció a hidegháború korában világszenzációnak számított.

A kisgép a berlini Fliegen im Grenzbereich (Repülés és határvidéke) című kiállításon látható péntektől október végéig. A gatowi repülőtéren található Hadtörténeti Múzeumban rendezett tárlat témája a „kémkedés, repülés és légi kalandozás” a hidegháború korában – olvasható a szervezők közleményében.

A Cessna 172 Skyhawk II. típusú D–ECJB jelű repülőgépet a Német Technikatörténeti Múzeum adta kölcsön a kiállításra. A gatowi tárlat után a gép raktárba kerül, mivel a kreuzbergi múzeumot átépítik.

Rust, a fiatal hamburgi hobbipilóta Helsinkiből indulva átrepült a vasfüggöny fölött, és 1987. május 28-án leszállt a moszkvai Vörös tér közelében, ami akkoriban világszenzációnak számított. Az amerikai gyártmányú egymotoros landolása hatástalannak mutatta a szovjet légvédelmet, több magas rangú katonatiszt elbocsátáshoz vezetett.

Rust maga békemisszióként írta le repülését a bérelt Cessnával. Illegális határátlépés és a légi közlekedés szabályainak megsértése miatt négy év munkatáborra ítélték. A büntetés letöltését egy moszkvai börtönben kezdte meg, de már a következő év nyarán kegyelmet kapott Andrej Gromikótól, a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnökétől.

Borítókép: Mathias Rust (balra) bátyjával, mielőtt elindult történelmi útjára 1987 májusában / dpa via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!