Meglepő eredmények

2022.05.02. 16:30

Kiderült, mi határozza meg leginkább kutyánk személyiségét

Nagy esélyünk van arra, hogy olyan kutyát vigyünk haza, amely nem úgy viselkedik, ahogyan azt a fajtájától elvárnánk.

Hagyományos bölcsesség, hogy sok kutyafajta azért viselkedik bizonyos módon, mert az a génjeikben van. Számos olyan fajta létezik (például a családot terelgető border collie, a vonyító husky vagy az apportírozó labrador retriever), amelyektől úgymond elvárjuk, hogy bizonyos módon viselkedjenek. De egy új kutatások szerint ez téves. A most publikált tanulmány megállapította, hogy a kutyák viselkedésének csak a 9 százaléka magyarázható a fajtával – olvasható az Origo cikkében.

Létrehozták Darwin bárkáját

A korábbi tanulmányok bizonyos genetikai összefüggéseket találtak a kutyafajták és az állatok viselkedése között. Ám ezeknél a vizsgálatoknál a szakemberek csak a fajták átlagát vizsgálták az egyes kutyák összehasonlítása helyett. Ezért döntött úgy a Massachusettsi Egyetem kutatóinak egy csoportja, hogy létrehozza a saját adatbázisát Darwin bárkája néven, amely több ezer kutyáról gyűjtött adatokat szerte az Egyesült Államokban.

A tudósok megterveztek és kialakítottak egy weboldalt is, amelyre a kutyatulajdonosok töltöttek fel adatokat a kutyáikról, de válaszoltak a háziállat fizikai tulajdonságaival kapcsolatos kérdésekre is, például, hogy milyen magas a házi kedvencük. Ezenkívül információkat osztottak meg az eb viselkedésével kapcsolatban, mint például, hogy vonyítanak-e vagy elkerülik-e azt, hogy vizesek legyenek.

A tulajdonosok több mint 100 kérdésre válaszoltak, így a csapat 18 ezer válasszal tudott dolgozni.

Nagy esélyünk van arra, hogy olyan kutyát vigyünk haza, amely nem úgy viselkedik, ahogyan azt a fajtájától elvárnánk

– mondta Elinor Karlsson, a tanulmány társszerzője a ZME Science online tudományos portálnak.

Többnyire nem tapasztaltunk jelentős különbségeket a fajták között. De láttunk olyan viselkedéstípusokat is, amelyek jobban összefüggnek a fajtával, mint mások

– tette hozzá.

A Science tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók a felmérés mellett több mint 2 ezer kutya DNS-ét is szekvenálták, amelyek fele keverék volt. Ez lehetővé tette a kutyafajták és az állat viselkedésének megkülönböztetését.

Ha bizonyos fajtákat genetikai szinten kötünk bizonyos viselkedési formákhoz, akkor az egy fajtából több felmenőkkel rendelkező anyáknak meg kell osztaniuk az adott fajta tulajdonságait

– magyarázták a kutatók.

Végül azt találták, hogy bizonyos viselkedési formák, mint például a vonyítás, erősebben kapcsolódnak bizonyos fajtákhoz. A véreb és beagle például nagyobb valószínűséggel ad ki ilyen hangot, mint más kutya. Eközben a border collie jobban reagál a parancsokra, amíg a border collie fajtájú felmenőkkel rendelkező, ám vegyes fajtájú kutyák is valószínűleg rendelkeztek ezzel a tulajdonsággal.

Az viszont például az, hogy az állat mennyire ijedős, nem áll kapcsolatban a kutya fajtájával, annak ellenére, hogy bizonyos sztereotípiák szerint bizonyos típusú kutyák jobban félnek, mint mások.

A kutatás alapján a kutya méretének sem volt sok köze ahhoz, ahogyan a kutya viselkedik. A nagyobb kutyák sem voltak nyugodtabbak, mint a kisebbek, ahogy azt az emberek gyakran gondolják.

Az előttünk ülő kutyára fókuszáljunk

A szakemberek összességében arra jutottak, hogy a kutya fajtája egyáltalán nem a megfelelő módja annak, hogy kitaláljuk, hogyan is fog viselkedni egy adott eb. Ennek ráadásul számos következménye lehet a gazdikra nézve.

A kutyatulajdonosoknak kevesebb figyelmet kellene fordítaniuk a történetekre, amelyek arról szólnak, hogy kutyájuk származása mit mond el a személyiségükről, inkább az előttük ülő kutyára kéne fókuszálniuk

– mondta Karlsson.

A most publikált eredmények kapcsolódnak egy újabb tanulmányhoz is, amely a közelmúltban feltárta, hogy a különböző fajtáknak eltérő lehet a várható élettartama. A 2016 és 2020 között összegyűjtött több mint 30 ezer brit, kutyaelhalásról szóló rekord elemzése kimutatta, hogy a Jack Russel terrierek várható élettartama például 12,72 év, amíg a francia bulldogoké általában sokkal rövidebb, mindössze 4,53 év.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#kutya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!