Egyre jobban fenyeget

2022.05.02. 12:30

A vártnál kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint

Egy online térkép segítségével az érintett lakosok két kilométeres bontásban megtudhatják, mekkora tengerszint-emelkedés várható.

Az eddig véltnél kétszer gyorsabban emelkedik a tengerszint Új-Zéland egyes vidékein egy hétfőn publikált kutatás szerint, a vízszintemelkedés egyebek közt a szigetország két legnagyobb városát, Wellingtont és Aucklandet veszélyezteti.

Egyes térségekben évente már 3-4 milliméterrel emelkedik a tenger szintje

– derül ki az adatokból, amelyeket hazai és külföldi tudósok tucatjai gyűjtöttek Új-Zéland tengerpartja mentén az elmúlt 5 évben az NZ SeaRise című nagyszabású kutatási program keretében a kormány megbízásából.

A hatóságoknak a véltnél kevesebb idejük van a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodásra, így a part mentén élők áttelepítéséhez

– hívták fel a figyelmet a kutatók.

Amíg globálisan a tengerszint félméteres emelkedése várható 2100-ig, a csendes-óceáni szigetország jelentős részein közel egy méterrel is emelkedhet a vízszint a szárazföld süllyedése miatt

– közölte Tim Naish, a wellingtoni Viktória Egyetem professzora.

Egy ilyen emelkedés különösen katasztrofális hatással lenne a fővárosra, Wellingtonra, ahol a 2060-ig várt 30 centiméteres vízszintemelkedés már 2040-re bekövetkezhet. Ilyen mértékű szintemelkedés egyik következményeként évente várható károkat okozó áradás a városban. A legveszélyeztetettebb régió az Északi-sziget délkeleti partvidéke, Új-Zéland legsűrűbben lakott övezete. Különösen sérülékeny az 1,7 millió lakosú Auckland, amelynek városközpontját és egyes elővárosait fenyegethetik az áradások. Az NZ SeaRise program keretében készült egy online térkép, amelyről a lakosok két kilométeres bontásban megtudhatják, hogy mekkora tengerszint-emelkedés várható a lakhelyükön vagy akár bárhol egy lakatlan szakaszon.

Borítókép: AFP / NurPhoto / Sanka Vidanagama

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!