Húsz órányi erőfeszítés

2022.04.21. 07:15

Sikerült megmenteni egy partra sodródott óriási bálnát Kínában

A bajba került ámbráscetet kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták tűzoltók és környékbeli halászok, hogy megvédjék a kiszáradástól.

Húsz órányi erőfeszítés eredményeként sikerült megmenteni egy 20 méter hosszú, 70 tonnás bálnát, amely a közép-kínai Csöcsiang tartományban, Ningpo város közelében vetődött partra kedden a Kelet-kínai-tengerből.

A bajba került ámbráscetet kedd reggeltől szakadatlanul tengervízzel locsolták tűzoltók és környékbeli halászok, hogy megvédjék a kiszáradástól. Mivel sima, szikláktól mentes partszakaszon került szárazra, a bálna nem sérült meg komolyabban, kisebb sebeit pedig kitisztították és fertőtlenítették. Még 100 kilométerről is érkeztek állatorvosok és búvárok a mentéshez.

A mentőakció résztvevői versenyt futottak az idővel, mert félő volt, hogy a gigantikus tengeri emlős belső szervei károsodnak az állat hatalmas súlya alatt, de végül sikerült épségben megőrizni, míg késő este megérkezett a dagály. Amikor a víz ellepte az állatot, megkezdték a bálna kivontatását a nyílt tengerre, ahol biztonságos távolságban, a parttól 20 tengeri mérföldre engedték szabadjára. A mentőakció szerdán kora reggel ért véget.

A Hszinhua hírügynökség szerint még a sokat látott környékbeli öreg halászok is elámultak a partra vetődött cet hatalmas méretein.

Ilyen óriási bálnákat világviszonylatban is ritkán sikerül megmenteni

– mondta a mentést vezető egyik szakember.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!