Szerencsés véletlen

2022.04.11. 16:36

Dollármilliókat érő műalkotásokat találtak a szemétben

A porlepte tárgyakról tavaly derült ki, hogy azok a 2016-ban 96 évesen elhunyt absztrakt expresszionista művésztől, Francis Hinestól származnak.

Dollármilliókat érő elhagyott festményeket és más műalkotásokat talált egy amerikai autószerelő egy szemeteskonténerben, amelybe egy pajta tartalmát ürítették ki Connecticut államban 2017-ben.

A szemétből kiguberált porlepte tárgyakról tavaly derült ki, hogy azok a 2016-ban 96 évesen elhunyt absztrakt expresszionista művésztől, Francis Hinestól származnak, aki a waterbury-i csűrben raktározta műveit - értesült a Hearst Connecticut médiacsoport. 

Hines ismert volt csomagolóművészként is, pályafutása során tucatnyi nagy New York-i középületet és egyéb objektumot, köztük a Washington téri Diadalívet bugyolált be szövettel, hasonlóan a világhírű Christóhoz és Jeanne-Claude-hoz, akik Európa-szerte csomagoltak be híres építményeket, köztük a párizsi Diadalívet.

A connecticuti pajtában bebugyolálva talált festmények jó részén autóalkatrészek láthatók, ezért gondolta úgy egy fuvarozó, hogy autószerelő barátját, Jared Whipple-t érdekelhetik a képek, a szobrok és rajzok.

A több száz "lelet" értékét megismerve a szerelő úgy döntött, hogy a művek egy részét eladja, és egy New York-i galériával együttműködve kiállításokat rendez belőle a májusban kezdődő árusítás előtt. A festményeket darabonként 22 ezer dollárért, a rajzokat 4500-ért remélik eladni.

A "kincs" megtalálása óta a szerelő beleásta magát a New York becsomagolójaként emlegetett művész munkásságába, amelybe valósággal beleszeretett, és felvette a kapcsolatot a családjával is, amely megengedte neki, hogy megtartsa a talált műveket.

Whipple azt mondta, az a célja, hogy Hines bekerüljön a történelemkönyvekbe.

Borítókép: illusztráció

Címkék#festmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!