Tűzgyújtási tilalom

2022.03.24. 13:30

Sokkoló szám: idén eddig 5600 szabadtéri tűz pusztított Magyarországon

Mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le; nyolc ember megsérült, egy pedig meghalt a tüzekben.

Idén eddig 5600 szabadtéri tűz volt az országban, mintegy tizenegyezer-ötszáz hektárnyi terület égett le; nyolc ember megsérült, egy pedig meghalt a tüzekben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán az MTI-vel.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben március 10-e óta az egész országban, hétfőn pedig a belügyminiszter közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Kiemelték: a csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának.

Mint írták, ebben az időszakban tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni. A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni – hangsúlyozták.

A katasztrófavédelem szerint figyelni kell arra is, hogy égetés esetében mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni. Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad. Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos. A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra. Ne dobjanak el az égő cigarettacsikket, és ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot – áll a katasztrófavédelem közleményében.

 

Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a kigyulladt aljnövényzet és az erdő oltásán a 76-os főút mentén, Sármellék közelében, a Kis-Balaton térségében 2022. március 6-án. Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!