Soha nem láttak még ennyi esőt

2022.03.09. 10:26

Nemzeti vészhelyzetet hirdettek Ausztráliában az óriási árvizek miatt

Nemzeti vészhelyzetet hirdettek szerdán Ausztráliában a keleti partvidéket sújtó példátlan árvizek miatt, amelyeket a soha nem látott esőzések okoztak a térségben.

Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, illetve tanyákat, állatokat és utakat mostak el.

Az ausztrál Meteorológiai Hivatal (BoM) közlése szerint a szerda reggel 9 órát megelőző 24 óra alatt több mint 100 milliméter csapadék hullott Sydney egyes részeiben, az év eleje óta pedig 872,4 milliméter csapadékot mértek, többet, mint bármikor a feljegyzések 1858-as kezdete óta, ez az éves csapadék mintegy 80 százaléka. Az eddigi évkezdeti csapadékrekordot az 1965-ös esztendő tartotta 815,8 milliméter esővel.

Az elmúlt 16 napban csaknem megszakítás nélkül szakadt az eső Sydney-ben, csak szerdán enyhült a helyzet, amikor az alacsony nyomású ciklon eltávolodott az új-dél-walesi partoktól.

Az ausztrál védelmi erők tagjai segítenek az áradások utáni takarítási munkálatokban Ipswichben, 2022. március 8-án. Ausztrália délkeleti térségét napok óta a heves esőzések miatt bekövetkezett áradások sújtották

Forrás: Darren England / MTI/EPA/AAP

A szokásos évi csapadék 80 százaléka hullott le az elmúlt három napban Brisbane-ben, Queensland állam fővárosában is.

Az eddig 22 halálos áldozatot követelő kelet-ausztráliai áradások miatt Scott Morrison ausztrál miniszterelnök első ízben hirdette ki szerdán a nemzeti vészhelyzetet, amelyről a 2020-as katasztrofális erdőtüzek nyomán fogadtak el törvényt.

A vészhelyzetet, amely a bürokrácia kiiktatásával felgyorsítja és megkönnyíti a védekezést és a kárelhárítást, a kormányfő Új-Dél-Wales állam északi részén, az elárasztott Lismore városban jelentette be, ahol négy ember vesztette életét az árvízben a múlt héten.

Az árvízzel elöntött Argyle utca Camdenben 2022. március 8-án. A heves esőzések miatt áradások sújtják Ausztrália keleti partvidékét. A természeti katasztrófa miatt Új-Dél-Wales államban emberek tízezreit kellett evakuálni

Forrás: Dean Lewins / MTI/EPA/AAP

A miniszterelnök rámutatott, hogy 

ilyen méretű áradás legfeljebb 500 évenként egyszer fordul elő.

Ausztrália különösképpen megszenvedi a klímaváltozást. 2019 augusztusa és 2020 márciusa között több millió hektárnyi területet perzseltek fel katasztrofális méretű bozóttüzek, néhány hete pedig Nyugat-Ausztráliát sújtotta kíméletlen hőhullám 50 fokot is elérő csúcshőmérsékletekkel.

 

Címkék#árvíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!