Reprezentatív kutatás

2022.03.24. 16:35

KINCS: a magyarok többsége elégedett a kormány családpolitikájával

A válaszadók szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.

A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatja – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából, amelynek eredményét csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

A február végén, március elején, ezer ember megkérdezésével készült felmérés azt mutatta, a válaszadók szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.

Az eredmények szerint 10-ből 7-en (72 százalék) ismerik a kormány családpolitikai intézkedéseit, és 68 százalékuk elégedett a családbarát kormányzással. A leginkább érintettek, vagyis a gyermeket nevelők – közülük is leginkább a gyermekgondozási ellátásokban részesülők – ennél is nagyobb arányban elégedettek a családbarát intézkedésekkel.

A megkérdezettek úgy gondolják, hogy a jelenlegi családpolitika segíti a gyermekes családokat (76 százalék), kiemelten a nagycsaládosokat (82 százalék) és a gyermeket tervező párokat (73 százalék). Az emberek többsége azzal is egyetért, hogy az elmúlt 12 év családpolitikája nagyban segítette az időseket, nyugdíjasokat (60 százalék) és a fiatalokat (59 százalék) egyaránt – olvasható a kutatásban.

A felmérés szerint az emberek háromnegyede méltányolja a családok érdekeit képviselő intézkedéseket, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a családtámogatások révén javult a gyermekvállalási és házasodási kedv Magyarországon. Kétharmaduk szerint Magyarország történelmében az elmúlt 12 év előrelépést hozott a családoknak, 62 százalékuk pedig azzal is egyetértett, hogy a jelenlegi kormány sikerét jól mutatja a családok életszínvonalának javulása.

A válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családtámogatások mostani rendszerét fenn kell tartani, 86 százalék pedig szeretné, ha az tovább bővülne. A felmérésben részt vevők közül a legtöbben, 10-ből 9-en azzal a kijelentéssel értettek leginkább egyet, hogy fokozottan kell támogatni a családalapításban a 30 év alatti fiatalokat – derül ki a kutatásból.

A felmérés résztvevői szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon, szerintük ezt leginkább a babaváró támogatás (93 százalék) segíti, de hasonló mértékben fontos és hasznos a családi adókedvezmény (92 százalék), az otthonteremtési támogatások (89 százalék), az ingyenes tankönyv (89 százalék) és a gyermekek kedvezményes étkezése (92 százalék). Tízből nyolc válaszadó szerint a nagycsaládosok autósvásárlási támogatása, a családbarát munkalehetőségek, több bölcsőde, óvoda létesítése, valamint a megnövekedett gyermekgondozási ellátások összege is nagy segítség a gyermekes családoknak.

Arra a kérdésre, hogy a személyes életükben egy-egy intézkedés mekkora segítséget jelent, az érintettek a gyermekes családoknak járó személyijövedelemadó-visszatérítést és a családi adókedvezményt tették az első helyre (85 százalék). Az időseknek jelentős támogatást nyújt a 13. havi nyugdíj visszavezetése (78 százalék), a 25 év alattiak számára pedig az szja-mentesség (76 százalék).  A saját életére vonatkozóan az emberek 77 százaléka jelentős segítségnek értékelte a rezsicsökkentést, 74 százaléka a benzinár-befagyasztást és 57 százaléka az alapvető élelmiszerek árának rögzítését.

Összességében elmondható, hogy a magyar emberek méltányolják ezeket az intézkedéseket, elégedettek a családbarát kormányzás intézkedéseivel és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnék megtartani és támogatni – zárul a közlemény.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!