Nem a tyúkok

2022.03.12. 13:37

A libák lehettek az első háziasított szárnyasok

Noha az ember csak a bolygó töredékét foglalja el, a sokféleségre és a vadon élő állatokra gyakorolt hatásunk óriási. Egyes vélemények szerint az emberi tevékenység felelős az összes vadon élő állat 80 százalékának és az összes növény körülbelül 50 százalékának eltűnéséért. Gondoljunk csak erre a tényre: a Földön élő madarak 70 százaléka csirke és egyéb baromfi, míg a vadon élő madarak csekély 30 százalékát teszik ki. Ha egy idegen régész az emberiség kihalása után felkeresné bolygónkat, minden bizonnyal megdöbbentené a rengeteg csirkekövület.

Mielőtt azonban rászoktunk volna a csirketojásra és a rántott csirkeszárnyra, először valószínűleg a „libákkal kezdtük".

A 7000 és 5500 éves kínai kőkorszaki lelőhelyen, Tianluoshanban végzett ásatásokat végző japán régészek kiterjed bizonyítékot találtak a liba háziasítására.

Állításuk szerint ráadásul ez a legkorábbi bizonyíték a madarak háziasítására. A csapat összesen 232 libacsontot azonosított, amelyek meggyőző képet festenek arról, hogy Tianluoshan a modern baromfitenyésztés bölcsője lehet.

A kutatók mindenekelőtt magukon a csontokon végeztek szénizotópos kormeghatározást, nem pedig a maradványokat borító üledéken.

Ez bizonyosságot ad arról, hogy a libacsontok valóban 7000 évesek. Legalább négy csont tartozott 16 hetesnél nem idősebb szárnyasokhoz, ami a szakemberek szerint azt mutatja, hogy bizonyosan a helyszínen keltek ki. Valószínűleg ez a helyzet az ott talált kifejlett libák esetében is, tekintettel arra, hogy vadludak ma nem szaporodnak a területen, és valószínűleg 7000 évvel ezelőtt sem tették.

Az azonban biztos, hogy a Masaki Eda vezette csapat a japán szapporói Hokkaido Egyetem Múzeumában alaposan kielemezte az ősi csontok kémiai összetételét. Ez megmutatta, hogy a libák helyi eredetű vizet ittak.

A tenyésztett libák feltűnően egységes mérete pedig szintén a fogságban való tenyésztésre utal.

Ahogy arra a tudósok a ZME Science online tudományos portálnak rámutattak, a bizonyítékok semmiképpen sem véglegesek, bár mindegyike ugyanahhoz a következtetéshez vezet: valószínűleg a libák voltak az első madarak, amelyeket az emberek háziasítottak, és ez több mint 7000 évvel ezelőtt történt Kínában.

Míg a háziasítási kutatások többsége a kutyákra és a szarvasmarhákra összpontosított, a tudományos közvélemény szerint „üdítő új perspektívákat látni a baromfiak evolúciós történetében, hiszen nagyban függ tőlük az élelmezésbiztonságunk".

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!