Ukrán válság

2022.02.25. 13:21

Egyszerűsített eljárással hozhatnak magukkal társállatot az Ukrajnából menekülők

Egyszerűsített eljárással hozhatják magukkal a társállataikat az Ukrajnából Magyarországra menekülők - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken közzétett tájékoztatásban.

A gördülékeny beléptetés érdekében előzetes engedélykérelemmel egyenértékűnek tekinthető regisztrációs lapot kell csak kitölteni. Ez lehetővé teszi az állatok nyomonkövetését, és a későbbi intézkedéseket is. Az egyszerűsített nyomtatvány bevezetéséről az országos főállatorvos rendelkezett - írták.

   

Állategészségügyi szempontból Ukrajna aggályos állam, Magyarország a háborús helyzet miatt vezeti be az új eljárásrendet, amely kedvezőbb a kivételes esetekben alkalmazható egyedi engedélyeknél is - indokolták az új eljárást.

   

Hozzátették, hogy a magyar állategészségügy az előírásokat nem teljesítő, tehát oltatlan, mikrochip és vérvizsgálat nélküli társállatok érkezésére is felkészült. A beléptetett kutyák, macskák, görények felügyeletét a területileg illetékes hatóságok biztosítják, hogy Magyarország veszettségmentesség státusza fennmaradhasson - tették hozzá.

   

A regisztrációs lap a Nébih honlapján érhető el a kedvtelésből tartott állatok utaztatásáról szóló tájékoztatóval együtt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!