Kitartó

2022.02.20. 08:33

Durcás gyerekként viselkedik a kutyus, mert nem akar hazamenni (videó)

„A kutyák szőrős gyerekek" – írja Csányi Vilmos, a  kiváló etológusunk. Erre a találó hasonlatra is kitűnő példa az alábbi videó, amelyben a kutya megmakacsolja magát, és nem akar haza menni a sétából, ugyanúgy mint a kisgyerek, aki nem akar haza menni a játszótérről, vagy hisztizni kezd a közértben, mert nem kapja meg a kinézett csokit.

A magukat megmakacsoló "szőrös gyerekek"

A kutyák nagyon intelligens állatok, amelyek még arra is képesek, hogy túljárjanak a gazdájuk eszén, és pont úgy érvényesítsék az akaratukat, mint egy rossz gyerek - írja az Origo.

Csányi Vilmos, a neves etológus a könyvében leír egy kedves történetet saját kutyájáról, Bukfencről, aki pont ezt tette. A kutya el akart menni a kedvenc boltjába, ahol korábban finom csemegét kapott. A híres etológus viszont nem  szándékozott odamenni, de végül az akarata ellenére, végül csak ott kötöttek ki. 

Hirtelen nem tudta, hogy dühös legyen-e a kutyája "átverésétől", vagy pedig örüljön neki. Egyrészt bosszús volt, mert Bukfenc túljárt az eszén és érvényesítette az akaratát, másrészt viszont örült annak, hogy egy ennyire előrelátó, értelmes, és jól kommunikáló társa van.

Ez vezetett ahhoz, hogy naplót kezdett vezetni kutyáiról, Bukfencről és Jeromosról, a megfigyelései pedig új alapokra helyezték a kutyák etológiájával kapcsolatos ismereteinket.  

Azt, hogy ez a fajta "gyermekded" viselkedés nem csupán egyedspecifikus, hanem szinte minden kutyára érvényes, kitűnően illusztrálja a lentebb beágyazott videó is.

A videón jól látható, hogy a Hatchi évre hallgató husky fajtájú kutya leveti magát a földre, és ugyanúgy huzatja magát a gazdájával, mint egy hisztiző gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!