Invazív fajok

2022.01.23. 10:20

Több mint 100 ezer hódpatkányt vadásztak le egy év alatt

Az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott Németországban.

Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban. A Német Vadászszövetség, a DJV adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt.

A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott – mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat. A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

A nutriák vagy hódpatkányok vagy mocsári hódok (Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néznek ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre, folyók és tavak mentén telepedtek le. A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére. 

Ez nagy kihívás a gátvédelem és fajvédelem szempontjából – mondta Torsten Reinwald.

A nutriák több méter hosszú barlangrendszerei veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!