Ritka romok

2022.01.29. 10:40

Múzeumként nyitottak meg egy 5. századi bizánci templomot Gázában

Az ókeresztény templom területén régi pénzérméken és cserepeken kívül magas méltóságok és templomjárók sírjait is megtalálták.

Rendbe tették és múzeumként nyitották meg a Gázai övezetben egy 5. századi bizánci templom ritka mozaikokat magába foglaló romjait, amelyeket 1997-ben fedeztek fel útépítés közben a Dzsabalíja menekülttábor területén, Gázavárostól északra.

A 850 négyzetméter alapterületű templom padlóján összesen 400 mozaikot találtak, köztük vadászatot, állatokat, pálmafákat, ősi görög feliratokat ábrázoló jeleneteket.

A mozaikok köré vadonatúj falakat emeltek, hogy megvédjék őket az időjárás viszontagságaitól és az esetleges rongálóktól. A látogatók hétfő óta külön erre a célra kiépített pallókon járva tekinthetik meg a maradványokat. A renoválást és az azt kísérő kiegészítő ásatásokat a Premiere Urgence francia civil szervezet szakemberei végezték el 4 év alatt a Francia Bibliai és Régészeti Iskolával együttműködve, a British Council 250 ezer dolláros anyagi támogatásával.

Az ókeresztény templom területén régi pénzérméken és cserepeken kívül magas méltóságok és templomjárók sírjait is megtalálták

– közölte Nariman Khella, a gázai idegenforgalmi és régészeti minisztérium illetékese.

A minisztérium szerint a templom falait II. Theodosius bizánci császár uralkodása idejéből, 408 és 450 közötti évekből származó, ógörög nyelven írt vallási feliratok díszítették. A turisztikai és régészeti tárca azt reméli az ehhez hasonló régészeti lelőhelyek megnyitása fellendíti a helyi turizmust, illetve, ha megnyugszik a helyzet, a nemzetközit is. A renovált ókeresztény templom hétfői avatásán részt vett a legmagasabb gázai keresztény méltóság, Alexiosz tiberiaszi görög ortodox érsek, aki rámutatott, hogy a keresztény szerzetesség a térségben a 280-as évre nyúlik vissza.

A helyi keresztény közösség adatai szerint a 2 millió lakosú Gázai övezetben a 2007-es 7 ezerről mára ezerre csökkent a keresztények száma.

A gázai közmunkaügyi hivatal vezetője kijelentette, a templom felújítása arról tanúskodik, hogy a területet kormányzó Hamász magához öleli keresztény testvéreit.

Borítókép: AFP / Mahmud Hams

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!