Drága vacsora

2022.01.05. 13:55

6 év óta először lehetett 55 millió forint alatt tonhalat venni

3 éve még 979 millió forintot adtak egy tonhalért a tokiói újévi árverésen, amíg idén 46 millió forint volt a legmagasabb összeg.

6 éve először fordult elő, hogy 20 millió jennél, vagyis 55 millió forintnál kevesebbért kelt el egy kék úszójú tonhal az újév utáni első árverésen a tokiói Tojoszu-halpiacon.

A legpompásabb példányért, egy 211 kilós tonhalért mindössze 16,8 millió jent, vagyis 46 millió forintot adtak szerdán, ami 220 ezer forintos kilónkénti árnak felel meg. 3 éve még 979 millió forintot adtak egy tonhalért.

Az aukció sztárját Omában, a szigetország egyik legjobb tonhaltermő vidékén, Honsú fősziget északi csücskénél fogták ki a tengerből.

Az újévi árverések csillagászati árai nem annyira a tonhal valós értékét tükrözik, inkább az új üzleti év indulását szolgáló marketingcélokat szolgálják. A legdrágább tonhalat idén egy nagykereskedelmi cég vásárolta meg, hogy ezzel is segítse fellendíteni a pandémia miatt pangó piacot.

Sehol másutt nem fogyasztanak olyan sok tonhalat, mint Japánban. A túlzott lehalászás azonban a tonhal-populáció túlélését fenyegeti.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!