megtévesztő hasonlóság

2021.11.10. 10:58

Több mint 400 éves Mona Lisa-másolat kelt el Párizsban

Bár a másolat készítője ismeretlen, a festmény annyira hasonlít az eredetihez, hogy szakértők szerint a művész szükségszerűen előtte dolgozott, ugyanazokat a színeket használta, amelyeket akkor a képen látott.

Pierre Etienne, International director for ancient paintings at Christie's auction house, stands with a description of an original early 19th century replica of the Mona Lisa, at the Christie's auction house in Paris on November 9, 2021. - This interpretation of the famous painting of Leonard De Vinci, called the castle of Isle de Noe, from the name of the place where it has been kept in the Gers, southern France, since its acquisition by William de Noe in 1845-1846, has remained until today completely unknown to the market and has never appeared in a public sale. The auction will be on November 23, 2021 and is estimated at 60,000 to 100,000 euros.

Forrás: AFP

Fotó: Thomas COEX

Leonardo Da Vinci leghíresebb festménye, a Mona Lisa egy 1600 táján készült hű másolata 210 ezer euróért (76 millió forintért) kelt el kedden egy párizsi árverésen.

Az Artcurial aukciósház eredetileg 150-200 ezer euróra (54-72 millió forintra) becsülte a mű értékét.

Bár a másolat készítője ismeretlen, a szakértők szerint a művész a fontainebleau-i iskolához tartozhatott. Az aukciót vezető Matthieu Fournier kiemelte, hogy a festmény annyira hasonlít az eredetihez, hogy a művész szükségszerűen előtte dolgozott, ugyanazokat a színeket használta, amelyeket akkor a képen látott.

Júniusban egy másik híres Mona Lisa-másolat kelt el rekordnak számító 2,9 millió euróért (egymilliárd forintért) a Christie's párizsi aukcióján. A műgyűjtő Raymond Hekking kollekciójában szereplő úgynevezett Hekking-féle másolatot a műgyűjtő halála után családja bocsátotta árverésre. Hekking haláláig ragaszkodott elméletéhez, hogy az ő képe az eredeti, és a Louvre-ban csak Leonardo remekművének másolatát állítják ki.

A világ egyik leghíresebb festményének tartott Mona Lisa 1517-ben került I. Ferenc francia király gyűjteményébe. Az 1600-as évek elejétől több másolat is készült róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!