érdekes felmérés

2021.11.14. 08:47

Kiegyensúlyozottabb és boldogabb, aki zenét tanul

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, hogy miért tanulnak az emberek zenét.

Forrás: prgarden.hu

Boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és nyitottabbak azok az emberek, akik könnyűzenét tanulnak – derül ki az Öröm a Zene Nonprofit Kft., a Hangőr Egyesület és a Szent György Alapítvány nagyszabású közvélemény-kutatása során adott válaszokból. A felmérésben 527 személy vett részt, az eredményekről a Mindenki zenéljen!- Könnyűzenei oktatási konferencián számoltak be a Budapest Music Centerben.

A kérdőívvel a magyarországi könnyűzenei tanulás és gyakorlás helyzetét, lehetőségeit kívánta felmérni a három szervezet. A kérdésekre 527 személy válaszolt, közülük olyanok, akik könnyűzenét tanítanak, tanulnak, tanulni fognak, tanultak- de már nem tanulnak, illetve zenészek. A válaszadók 70 százaléka férfi, 30 százaléka nő. Bodor-Eranus Eliza, a felmérést végző winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a könnyűzenét tanító személyeknek mindössze 11 százaléka nő.

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, hogy miért tanulnak az emberek zenét. A sokfajta választ négy kategóriára osztották: élményt okoz, közösséget épít, fejlődéssel jár, és egyszerűen csak szereti a zenét. Arra a kérdésre, hogy miért jó azoknak, akik tudnak könnyűzenét hangszeren játszani, 368 -féle válasz érkezett. A legtöbben azt írták, hogy a zenét tanuló emberek boldogabbak, felszabadultabbak, kiegyensúlyozottabbak, nyitottak és kreatívak.

A Hangőr Egyesület, az Öröm a Zene Nonprofit Kft. és a Szent György Közhasznú Nonprofit Alapítvány az eredmények alapján szeretné megvizsgálni az intézményes könnyűzenei oktatás lehetőségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!