Koronavírus

2021.11.10. 16:50

Halottak fotóival ösztönzik a cseh lakosságot az oltás felvételére (képek)

Ügyeltek arra, hogy egyetlen képen se lehessen látni az arcot vagy beazonosítani az illető pácienst.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-fertőzésben haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeivel próbálja ösztönözni az oltás felvételét a cseh egészségügyi minisztérium.

A tárca kimutatása szerint a 10,7 milliós Csehország felnőtt lakosságának 68 százaléka kapott már oltást, amíg a hivatalos kormányzati cél a 75-80 százalékos átoltottság elérése.

A kampány, ahogyan a kormányfő fogalmazott, brutális, de realista lesz.

Megmutatjuk, hogyan néznek ki a páciensek, akik nem akarták magukat beoltatni, és az intenzív osztályon végezték – nyilatkozott Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Bezvládná těla pacientů, modré pytle na převážení zemřelých

Nová kampaň na podporu očkování využívá reálné fotky z nemocnic" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Radiozurnal1 a https://t.co/8Wi13shuDq mají část z použitých snímků k dispozicihttps://t.co/pVtiM65rGK pic.twitter.com/dwQLKrgfKi

A kampány realista, mert eddig nem mutattuk meg az embereknek, hogy mit tud a Covid. Sokan ezért nem a tényeknek, hanem a hamis információknak hittek – jelentette ki Martina Koziar Vasáková miniszterhelyettes. Véleménye szerint a pandémia még legalább egy évig jelen lesz a cseh emberek életében.

Daniel Köppl, a tárca szóvivője megerősítette, hogy hiteles és hivatalos felvételekről van szó. Elmondta, több száz képből válogatták ki azt a tizenkettőt, amelyet a kampányban felhasználtak. Közben nagyon ügyeltek arra, hogy egyetlen képen se lehessen látni az arcot vagy beazonosítani az illető pácienst.

A megdöbbentő fotókat hasonló hangulatú szlogenekkel látták el. Szerepel közöttük az „Elhitte a téves információkat”, az „Úgy vélte, jobb még várni” és az „Állandó kifogásokkal élt”.

A sajtóban, a portálokon és a közösségi hálózatokon megjelent képek nagy visszhangot váltottak ki a lakosság körében. Sokan bírálják a kedden indult kampányt. Vojtech Petrácek, a prágai Műszaki Főiskola rektora a miniszternek írt nyílt levelében agresszívnek és erkölcstelennek nevezte a kampányt, amely szerinte inkább elrettenti, semmint oltásra ösztönzi az embereket.

Csehországban szerdáig 31 229-en hunytak el a Covid-19 szövődményeiben. A kórházakban jelenleg 3295 beteget ápolnak, közülük 486 súlyos állapotban vannak. Az újonnan igazolt fertőzöttek napi száma az utóbbi napokban gyorsan emelkedett. Kedden mintegy százezer szűrés közül 14 500 hozott pozitív lett, ami március közepe óta a legmagasabb szám. A halálos áldozatok napi száma az utóbbi időben 30-50 között mozog.

Növekszik a lakosság érdeklődése az oltás iránt

Az egészségügyi tárca honlapján közölt nyilvántartás szerint kedden 41 ezer adag vakinát adtak be az orvosok. A koronavírus elleni oltás mindkét adagját eddig 6,2 millióan kapták meg. A harmadik, megerősítő oltást eddig 420 ezren vették fel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!