jó program

2021.10.15. 14:40

Öreg-tavi halászfesztivál lesz a hétvégén Tatán

Húzóhálós lehalászással kezdődik Tatán szombaton reggel a kétnapos Öreg-tavi halászfesztivál, majd a rendezvény szabadtéri kiegészítő programokat kínál vásári forgataggal, vidámparkkal, színpadi műsorokkal és különböző együttesek fellépésével – közölték a szervezők.

Tata, 2015. október 17. Kifogott halak a 15. alkalommal megrendezett Tatai Öreg-tavi nagy halászaton 2015. október 17-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A reggeli látványos halászaton a tóból várhatóan 2-3 tonna halat emelnek ki, melyből utána halvásárt rendeznek a helyszínen, illetve a régió több pontjáról érkező halfőző mesterek a térségre jellemző halászlevekkel, sült hallal várják az érdeklődőket.

A családoknak mindkét napon délelőtt és délután is kínálnak zenés előadásokat, gyermekprogramokat, bábszínházat, illetve bűvészműsort.

A részletes program a tatainagyhalaszat.hu oldalon található meg.

A fesztivál látogatói ingyenesen tekinthetik meg a tatai vár összes kiállítását és kedvezményesen válthatnak belépőjegyet az újjászületett Esterházy-kastélyba. A rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, amely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre, a hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a hagyományt 2001-ben elevenítették fel először.

Borítókép: Kifogott halak a korábbi tatai Öreg-tavi nagy halászaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!