felfedezték

2021.10.29. 15:22

A Jupiter Nagy Vörös Foltja jóval mélyebbre nyúlik le, mint azt eddig vélték

A különleges vihar a Naprendszer egyik nagy rejtélye.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Jupiter Nagy Vörös Foltja, a légkörében lévő hatalmas vihar jóval mélyebbre nyúlik le, mint azt eddig vélték. A vihar mérete akkora, hogy könnyedén elnyelhetné az egész Földet.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Juno űrhajója felfedezte, hogy a bolygó déli féltekéjén lévő óriási vihar bár zsugorodik, mélysége még mindig 350-500 kilométer közötti. Szélessége nagyjából 16 ezer kilométeres.

A misszió vezető kutatója, a Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, Scott Bolton szerint a mélyben a vihar valószínűleg fokozatosan halkul el. A szakértők eredményeikről a Science című tudományos lapban számoltak be.

A különleges vihar a Naprendszer egyik nagy rejtélye. Évszázadok óta létezik, de a tudósok még mindig keveset tudnak róla és arról, mi rejtőzik a mélyben. „Tudományos szempontból rejtély, hogyan létezhet egy vihar ilyen sokáig és hogy lehet ilyen nagy” – mondta Bolton.

A Nagy Vörös Folt egy anticiklon, vagyis magas nyomású felhőrendszer, amely az 1800-as évek óta lassan és fokozatosan leépül. A változás oka egyelőre ismeretlen.

Ez a legmélyebbre nyúló vihar, melyet eddig a Juno mikrohullámokat és gravitációt feltérképező műszerével megmértek. A gázóriás légkörében minden pillanatban több ezer vihar kering: a gyönyörű, színes örvények, izzó áramlások beborítják az egész bolygót, ahogyan az az űrhajó felvételein látható.

A Juno a továbbiakban a sarkvidéki ciklonok mélységét is mérni fogja, melyek akár még mélyebbre nyúlhatnak a felhők alatt. A környező jetáramlatok a becslések szerint ugyanis 3200 kilométer mélyre érnek.

A 2011-ben útjára indított Juno 2016 óta kering a Naprendszer legnagyobb, 143 ezer kilométer átmérőjű bolygója körül. Információkat gyűjt a légköréről, felszíni szerkezetéről, belső mágneses mezejéről és a körülötte lévő régióról. A NASA nemrég újabb négy évvel, 2025-ig hosszabbította meg a missziót. A Juno el fog repülni a Jupiter nagy holdjai, az Io és az Európa mellett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!