Mindenki legyen óvatos

2021.09.08. 10:30

Elkóborolt egy szarvasbika, valószínűleg a Gellért-hegyen bolyong

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy ne essen pánikba, aki szembetalálkozik vele.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Fokozott óvatosságra kéri a Gellért-hegyen járókat a budavári önkormányzat, mivel egy gímszarvasbika tévedt a területre. A kutyatulajdonosokat pedig arra figyelmeztetik, hogy kedvenceiket a hegy környékén, biztonsági okokból, tartsák pórázon.

A vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől, így a zajok arra késztetik őket, hogy már időben, kellő távolságra visszahúzódjanak. Attól viszont megijednek, ha hirtelen felbukkan előttük egy ember vagy megkergeti őket egy kutya. Ilyenkor előfordulhat, hogy menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülőket.

Ha nagyobb zajjal közeledünk, akkor az állat számít a jelenlétünkre. De az is lehetőséget biztosít a szarvas számára a menekülésre, ha a vad megpillantásakor kiadunk valamilyen hangot.

A hatóságok kérik, hogy találkozás esetén ne közeledjünk az állat felé és kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Azt ajánlják, hogy álljunk meg vagy lassan hátráljunk ki előlük, aztán várjuk meg, amíg szépen elballag.

A szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek tesztoszteronszintje magasabb, így agresszívebbek lehetnek. Ezért is fontos, hogy a kutyákat pórázon sétáltassák a környéken.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!