Csökkent a születési arány

2021.08.31. 09:41

Több mint 260 ezer baba halálához járulhatott hozzá a pandémia

A szegényebb országokban a járvány miatti gazdasági visszaesés nem megfelelő ellátáshoz és táplálkozáshoz vezetett.

Forrás: Pixabay

Az elmúlt időszaknak súlyos következményei lettek főként a szegényebb országokra nézve. A Világbank szakemberei szerint ugyanis a vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban 267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében. Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada Indiában történt. A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll. Fontos tényező továbbá az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága és minőségének ingadozása is.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben összesen 120 millióval növekedett.

A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 2020 novemberétől 2021 márciusáig vizsgálták 22 magas jövedelmű országban is a havi születési adatokat. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában publikált eredményeik szerint többek között Magyarországon is jelentős mértékben csökkent a születési arány a járvány alatt. Más országokban viszont, mint például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy egyenesen némileg növekedett a születések száma.

A tudósok a kutatás alatt figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket.

A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza.

Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is jelentős visszaesés volt tapasztalható.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek még csak ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak. Ráadásul a jelenleg elérhető információk a pároknak az első hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések. Azonban a szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!