érdekes gondolatok

2021.05.13. 13:22

Madarakról és méhekről ír Einstein egy nemrég megtalált levelében

Albert Einstein egy közelmúltban nyilvánosságra hozott levele a Nobel-díjas elméleti fizikus madarakkal, méhekkel és a fizika új alapelveivel kapcsolatos gondolatait mutatja be.

Albert Einstein (1879-1955), physicien américain. RV-44672 (Photo by © Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

Forrás: AFP / Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet

Fotó: Roger-Viollet via AFP

A történelem egyik legnagyobb elméje arról értekezik az 1949-es keltezésű levélben, hogy

az állatok érzékelésének tanulmányozása vezethet-e új fizikai alapelvek felfedezéséhez.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatóinak szerdai közleménye szerint ez a mai napig fontos kérdés a fizikában, és egyre nagyobb számú kutatás foglalkozik az állatok, úgy mint a madarak és méhek tájékozódásával.

Az eddig ismeretlen levelet a Nagy-Britanniában élő Judith Davys osztotta meg a kutatókkal. Einstein az asszony néhai férjének, Glyn Davys radarkutatónak küldte a levelet, aki a brit királyi haditengerészetnél szolgált a második világháborúban és egyebek között a hajók és repülők radarral való észlelésével foglalkozott.

Az egyetem munkatársa, Adrian Dyer számos tanulmányt közölt már a méhekről és ő a vezető szerzője annak az új írásnak is, amely Einstein levelét mutatja be a Journal of Comparative Physiology A. című folyóiratban. A szakember szerint a levél Einstein azon elképzelését mutatja be, hogy az állatok tanulmányozása új felfedezésekhez vezethet.

A dokumentum azt is bizonyítja, hogy Einstein találkozott a Nobel-díjas Karl von Frisch-sel, aki a méhek és egyéb állatok érzékelésének tanulmányozásával foglalkozott.

1949 áprilisában von Frisch bemutatta a háziméhek tájékozódásával kapcsolatos kutatási eredményeit, és előadásán Einstein is részt vett.

Egy nappal később a két tudós privát találkozót szervezett. Noha ezt a találkozót nem dokumentálták, a közelmúltban előkerült levél bepillantást enged abba, hogy miről beszélgethettek egymással.

„Elképzelhető, hogy a vándormadarak és a postagalambok viselkedésének tanulmányozása egy nap segíthet megérteni néhány olyan fizikai folyamatot, amelyet jelenleg még nem értünk”

- írta Einstein a levélben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!