Ország-világ

2021.04.22. 05:59

Feltehetően 700 méteres mélységben van az eltűnt tengeralattjáró

Hétszáz méteres mélységben lehet a víz alatt az az indonéz tengeralattjáró, amely Bali partjainál tűnt el 53 emberrel a fedélzetén – közölte csütörtökön az ország haditengerészete.

Indonézia, 2021. április 21. Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala-402 német gyártmányú tengeralattjárójáról. Hadi Tjahjanto indonéz vezérkari fõnök 2021. április 21-én bejelentette, hogy eltûnt az indonéz hadsereg egyik tengeralattjárója, fedélzetén 53 fõvel. A haditengerészet jelenleg is keresi a tengeralattjárót; Indonézia a kutatáshoz Ausztrália és Szingapúr segítségét is kérte. A német gyártmányú tengeralattjáró éppen torpedógyakorlatot folytatott Bali szigetétõl északra. MTI/EPA/Indonéz haditengerészet

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Indonéz haditengerészet

A német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadijárművel mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. A tengeralattjáró Bali szigetétől északra, szerdán, a kora reggeli órákban, torpedógyakorlatot folytatott.

A legénység 53 tagjának sorsa ismeretlen.

A haditengerészet szóvivője, Julius Widjojono admirális azt mondta, hogy a tengeralattjáró gyaníthatóan 600–700 méteres mélységben van. Hozzátette, úgy tervezték, hogy 250–500 méteres mélységig merüljön. Ezen túlmenően azonban már veszélyes lehet a jármű számára a mélység.

Úgy vélekedett, hogy a nagy víznyomás hatására megrongálódott a tengeralattjáró üzemanyagtartálya. A keresésben négy hadihajó vesz részt, további kettő pedig, közte egy malajziai, úton van a feltételezett helyszínre – mondta.

A hadsereg közölte, hogy Szingapúr és Ausztrália segítségét kérte, mivel ezen országoknak vannak a feladatra megfelelő mentőhajóik.

A védelmi minisztérium szerdán késő este jelentette be, hogy a légi megfigyelést végző egyik helikopter olajfoltot fedezett fel azon a helyen, ahol a tengeralattjárót utoljára észleltek.

Az indonéz hadsereg tavalyi közlése szerint állományukban öt tengeralattjáró van, de kettő már nem állt szolgálatban.

A Nanggala–402-t a németországi Kielben gyártották az 1970-es évek végén.

Borítókép: Az indonéz haditengerészet által 2021. április 21-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a haditengerészet KRI Nanggala–402 német gyártmányú tengeralattjárójáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!