nagy lépés

2021.04.02. 07:18

A Himalájához költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája

Az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban.

Debrecen, 2014. május 12. Vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2014. május 12-én. A nemzetközi fajmegmentési program keretében a közismertebb néven kis pandának ismert állatok közöl kettő érkezett a dél-franciaországi Assont-ból Debrecenbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája – közölte az intézmény vezetője.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése.

A veszélyeztetett besorolású vörös panda globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) részeként két európai intézmény, a koppenhágai és a debreceni állatkert egy-egy egyedére esett a választás, hogy átköltözzenek a faj természetes elterjedési helyén, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe.

A Debrecenbe 2014-ben érkezett, kiváló genetikájú nőstény ikerpár egyik tagja, Pici hétfőn indult útnak a faj európai programját koordináló rotterdami állatkertbe, ahonnan rövidesen tovább szállítják Indiába – jelezte az igazgató.

Pici ikertestvére, Maci sem marad azonban magára: már javában udvarol neki Pandita, a fiatal hím, aki tavaly nyáron érkezett Debrecenbe az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Borítókép: Vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a Debreceni Állat- és Növénykertben 2014. május 12-én. A nemzetközi fajmegmentési program keretében a közismertebb néven kis pandának ismert állatok közöl kettő érkezett a dél-franciaországi Assont-ból Debrecenbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!