természeti értékek

2021.03.22. 11:09

Mesterséges fészkekkel várja az Agrárminisztérium a fecskéket (videó)

A fecskék védelme nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem közös érdek is, hiszen hozzájárulnak a kártevők számának csökkentéséhez.

Pásztó, 2020. május 27. Molnárfecske (Delichon urbicum) a felújított művelődési ház eresze alá szerelt műfészkeknél Pásztó Mátrakeresztes településrészén 2020. május 27-én. Az intézmény energetikai korszerűsítését fecskebarát módon oldották meg, a régi fészkek helyére mesterséges fészkeket helyeztek el. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Mesterséges fecskefészkek kihelyezésével hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésére az Agrárminisztérium (AM).

Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: a Magyarországon költő fecske- és sarlósfecskefajok közül a városokban a molnárfecske, füstifecske és a sarlósfecske figyelhető meg leggyakrabban.

Az elmúlt több mint egy évtizedben az állomány a felére csökkent az élőhelyek átalakulása, a táplálékbázis jelentős mérséklődése, a klímaváltozás és a fészkek leverése miatt. Így legalább kétmillió kilogramm kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben – tudatta.

Nagy István kiemelte, a fecskék védelme nemcsak jogszabályi kötelezettség, hanem közös érdek is, hiszen hozzájárulnak a kártevők számának csökkentéséhez.

Az Agrárminisztérium tetejére ezért tíz molnárfecskefészket és négy sarlósfecskefészket helyeztek ki, az épület falára pedig úgynevezett fecskepelenkát is felszereltek, amely felfogja a fészekből kihulló madárürüléket – közölte.

„Minden apró cselekedet számít, amit a teremtett világunk megóvásáért teszünk. Természeti értékeinket csak közösen tudjuk megvédeni: vigyázzunk a fecskékre és óvjuk hazánk biológiai sokféleségét!” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Borítókép: illusztráció/Molnárfecske (Delichon urbicum) a felújított művelődési ház eresze alá szerelt műfészkeknél Pásztó Mátrakeresztes településrészén 2020. május 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!