Ország-világ

2020.12.14. 07:05

800 év után láthatjuk újra a betlehemi csillagot karácsonykor

A betlehemi csillagot a csillagászok jelenlegi álláspontja szerint valójában két bolygó, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása hozta létre.

Forrás: Shutterstock

A Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz 800 év óta nem volt ilyen közel egymáshoz, mint most karácsonykor lesz, mondják az asztronómusok.

A két gázóriás fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz a téli égbolton, míg végül december 21-én szabad szemmel szinte egy „csillagnak„ fognak látszani. A jelenség hazánkban egész alacsonyan a horizont felett figyelhető majd meg napnyugta után, délnyugati irányban.

A legközelebbi helyzetükben nagyjából a telehold felényi távolságra lesz látható egymástól a két bolygó, és ez karácsony napjáig nagyjából így marad.

Fotó: Shutterstock

 

Már Johannes Kepler úgy vélte a 17. században, hogy a betlehemi csillag történetének a forrása a Jupiter és a Szaturnusz együttállása lehetett. Mások úgy vélték, hogy a napkeleti bölcsek három bolygó, a Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz hármas együttállását követhették.

Noha a Vénusz most nem lesz részese az együttállásnak, ennek ellenére látványos jelenség lesz az égen, különösen az Egyenlítő környékén, de a világ bármely táján látható lesz.

„A két planéta közel állása meglehetősen ritka, mintegy 20 évenként bekövetkező esemény” – mondja Patrick Hartigan, a houstoni Rice Egyetem csillagásza.

„Az ilyen együttállás, amikor ennyire közel látszik egymáshoz a két bolygó, rendkívül ritka. Egészen 1226. március 4-éig kell visszamenni, hogy a planéták ilyen közeli együttállása megfigyelhető volt a hajnali égen.”

– mondta a csillagász.


A Szaturnusz és a Jupiter együttállása december 21-én
Fotó: Stellarium

 

Egészen 2080. március 15-éig nem is lesz ilyen közel újra a Jupiter és a Szaturnusz. A következő hasonló együttállás pedig 2400 után következik be, így mindenképpen érdemes megfigyelni a jelenséget, ha lehetőségünk van rá.

„December 21-én éjszaka a két planéta a telihold egyötödének megfelelő távolságra látszik majd egymáshoz képest, szinte egybeolvadnak, érdemes lesz figyelni”

– mondja Hartigan professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!