Évről évre apad

2020.08.23. 10:12

Ez a tó a klímaváltozás szimbóluma a tudósok szerint

Az évek óta visszatérő nyári hőhullámok és a minimális csapadék miatt Németország keleti részének tóvidékén kiszáradnak a tavak, ami pusztulást jelent a vizek állat- és növényvilágának, valamint kárt a helyi lakosoknak.

(dpa) - 5th grade students learn how to fish during a fishing lesson at Seddiner Lake near Wildenbruch, Germany, 1 October 2004. The retired teacher and angling instructor Heinz Bohlmann (3rd from L) introduced the new subject in a pilot scheme in the state of Brandenburg. The subject is offered once a week at full-time schools. Participation is voluntary and the pupils get no grades.

Forrás: DPA / AFP

Fotó: Nestor Bachmann

A Berlintől délkeletre lévő brandenburgi Seddini-tó (Seddiner See) az elmúlt években átlagosan évente 60 centiméterrel lett sekélyebb – mondta Knut Kaiser helyi geográfus, aki szerint ez a régió tava „végének kezdete”.

„Drámaibban kifejezve: a Seddini-tó itt, Brandenburgban a klímaváltozás fenyegető jóslata”

- fogalmazott a Reutersnek adott interjúban.

Kár lenne ezért a gyönyörű tájért
Fotó: Shutterstock

A 218 hektáron elterülő tavat a talajvíz táplálja, kiszolgáltatva a csapadéknak és az emberi vízhasználatnak. 2013-ban a tó eléggé tele volt ahhoz, hogy egy kisebb szomszédos tóba is átfolyjon. 2020-ban a vízparti mólók szárazak és magasan kiemelkednek a vízből.

Németországban Brandenburg tartományban van a harmadik legtöbb tó, de a második a legszárazabbak között a német meteorológiai intézet szerint.

A tavalyi és a tavalyelőtti szárazság után a tó valószínűleg idén is nagy mennyiségű vizet veszít

- vélte Kaiser.

Abban egyetértenek a tudósok, hogy a brandenburgi tavak fő problémáját a klímaváltozás jelenti, de az emberi tevékenység is szerepet játszik benne. A nádasok, amelyek tisztítják a vizet és szaporodási helyet nyújtanak a halaknak, ki vannak téve az alacsony vízállásnak, ezenkívül a parton járó emberek is letapossák.

A helyi halászoknak is gondot okoz a csökkenő víz: eddig elég halat fogtak ahhoz, hogy eltartsák magukat, most más forrás után kell nézniük.

Borítókép: Pecázó gyerekek a Seddini-tó partján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!