proteus

2020.07.23. 14:18

A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomása épül meg a Karib-tenger mélyén

A világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására.

Fabien Cousteau, grandson of French oceanographer Jacques-Yves Cousteau, speaks during an interviewed with AFP in Islamorada, Florida, on May 31, 2014, one day before diving to live in a underwater lab for 31 days off the coast of Key Largo, Florida. Cousteau will conduct scientific experiments and commemorate the 50th anniversary of his grandfather mission which took him and his team for 30 days underwater. AFP PHOTO/Diego URDANETA (Photo by Diego URDANETA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A projekt ötletgazdája Fabien Cousteau oceanográfus, a világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, aki Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curacao sziget közelébe tervezett Proteus részleteit – írja a CNN hírportálja.

A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az eddig ismeretlen tengeri teremtmények felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.

A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani. Az oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki.

A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.

A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás (ISS) víz alatti megfelelőjeként fog működni, ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.

„Az óceán felfedezése ezerszer fontosabb az űrkutatásnál az emberiség túlélése szempontjából, a jövőnk szempontjából” – mondta Cousteau egy Béharral közös videokonferencián. „Ez a mi létfenntartó rendszerünk. Ez az elsődleges oka, hogy életben vagyunk” – tette hozzá az oceanográfus.

A tervrajzok e heti bemutatása volt az ambiciózus projekt legfrissebb állomása. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez.

Borítókép: Fabien Cousteau oceanográfus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!