megelőzés

2019.08.07. 11:45

Vakbélműtéten kell átesniük az Antarktiszra induló orvosoknak

Mivel a kutatóállomásokon csak egy orvos van, nem engedhető meg, hogy éppen neki legyen vakbélgyulladása, ahogy az korábban többször is előfordult.

Forrás: AFP

Fotó: Torsten Blackwood

A jeges kontinensre utazó orvosok elutazásuk előtt önként vetették alá magukat a vakbél-eltávolításnak. A téli időszakban minden állomáson csak egyetlen orvos van, így nem engedhető meg, hogy olyan, akár életveszélyessé is válható betegségük legyen, mint a vakbélgyulladás.

Az orvosok szerződésében előírás a vakbél-eltávolítás, akkor vezették be, amikor az 1950-es években egy ausztrál orvos vakbélgyulladással megbetegedett a Heard szigetén lévő kutatóállomáson és bonyolult, rendkívüli művelettel kellett őt hazamenekíteni. 1960-ben egy Antarktiszon dolgozó orosz orvosnak el kellett távolítania saját vakbelét helyi érzéstelenítésben, képzetlen kollégái segítségével.

Az orvosok kedden érkeztek a tasmániai részleghez, hogy kéthónapos kiképzéssel felkészítsék őket a hideg kontinens zord körülményeire, amelyeket megtapasztalnak majd, amikor a Caseyben, Davisban és Mawsonban lévő antarktiszi szárazföldi kutatóállomásokon és a Macquirie-szigetén lévő egységben dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!