a pilóta megúszhatta

2019.08.09. 10:08

A mocsárban találták meg a világháborús német vadászrepülőt

Egy második világháborús német vadászgép kivételesen jó állapotban fennmaradt roncsát emelték ki önkéntesek a kelet-németországi Türingia tartományban. A Messerschmitt Bf. 109 G maradványait bemutatták a nyilvánosságnak.

08 August 2019, Thuringia, Ballhausen: The remains of a recovered fighter plane from the Second World War are presented in a barn by the State Office for Monument Preservation and Archaeology. In Thuringia, a volunteer community of interests is searching for the remains of pilots who had been missing during the Second World War. During an excavation in June, the wreck of a crashed German Messerschmitt ME 109 was found and salvaged. Photo: Martin Schutt/dpa-Zentralbild/dpa

Forrás: dpa-Zentralbild/AFP

Fotó: Martin Schutt

„Aligha van Németországban ilyen méretű és minőségű repülőgéproncs” – mondta Christian Tannhäuser, a türingiai műemlékvédelmi és régészeti hivatal területi referense.

A lezuhanó repülőgépek általában apró darabokra hullnak, és azok szerteszét szóródnak.

A Ballenhausen városka mellett talált vadászgép darabjai is szétestek a becsapódáskor, de együtt, szokatlanul jó állapotban maradtak fenn.

Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy mocsaras helyen zuhant le, és nyolc méter mélyen belefúródott a talajba.

A roncsok között nem találtak emberi maradványokat, ezért feltételezik, hogy a pilóta megmenekült.

A harci gépet 1944 végén, egy, a szövetségesekkel vívott légi csatában érte találat. Maradványait júniusban fedezték fel, a roncs darabjait egyelőre Ballhausenben maradnak kutatási célokból, hogy később mi lesz vele, azt még nem tudni.

A megtalált modell a németek egyik legfontosabb vadászgépe volt a világháborúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!