Egyperces

2017.08.07. 13:11

Rangos tudományos szaklap publikálta a Debreceni Egyetem kutatóinak eredményét

Debrecen - A tudományos publikáció fókuszában a genomika, vagyis a modern genetika alapját képező és szerte a világban alkalmazott térképezési módszer áll.

Debrecen - A tudományos publikáció fókuszában a genomika, vagyis a modern genetika alapját képező és szerte a világban alkalmazott térképezési módszer áll.

A modern genetikai felfedező alapkutatásokhoz nyújt segítséget a Debreceni Egyetem Lendület kutatócsoportjának módszertani tanulmánya, amelyet a rangos tudományos szaklapban, a Genome Researchben publikáltak – tájékoztatott az intézmény.

– A tudományos publikáció fókuszában a genomika, vagyis a modern genetika alapját képező és szerte a világban alkalmazott térképezési módszer áll. Ezzel a metodikával a kromoszómák mentén bizonyos orvosi, biológia vagy evolúciós szempontból érdekes, illetve fontos eseményeket lehet feltérképezni – magyarázta Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet adjunktusa.

Betegség esetén felhalmozódik

A szakember által vezetett MTA–DE Lendület Genomszerkezet és Rekombináció Kutatócsoport megfigyeléseinek középpontjában az úgynevezett R-hurkok álltak. A kromoszómákban lévő különleges DNS-szerkezetek bizonyos betegségek esetén felhalmozódnak a kromoszómák mentén, ez pedig DNS-károsodást és a genom instabilitását okozza. Ezek feltérképezése egyebek mellett a mutációk, vagy a DNS-törések kialakulásának megértése miatt fontos.

– Tanulmányunkban az R-hurkok kapcsán mutattuk be, hogy az alapkutatásokban használt genomikai térképezési módszernek milyen buktatói és előnyei vannak. Egy nagyon alapos és mély analízist készítettünk. Az átfogó elemzés eredményei alapján pedig tettünk egy ajánlást, hogy miként kell a módszert úgy használni, hogy azt a tudósok a felfedező alapkutatásokban a legpontosabban tudják alkalmazni – részletezte Székvölgyi Lóránt, aki úgy látja, hogy a szakterületen kiemelkedő jelentőségűnek számító Genome Researchben megjelent leírás kiválóan alkalmas arra, hogy a Debreceni Egyetemre nemzetközi szinten is odafigyeljenek.

Eredményesebb leírást ad

A tízfős kutatócsoport tagjai mindannyian az egyetem Általános Orvostudományi Karának szakemberei. Metodikai elemzésük kulcsot ad a genomikában elterjedt térképezési módszerek pontosabb és eredményesebb alkalmazásához. Az adjunktus szerint kutatásukból a gyakorlati jelentőségen túl, messzemenő elméleti következtetéseket is le lehet vonni, amelyek érintik például a térbeli genomszerkezet vizsgálatával kapcsolatos kérdéseket, vagy az evolúciós homológia keresés metodikáit is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!