Egyperces

2008.05.10. 08:40

Kutyába sem veszik az ebrendeletet

<p>A közigazgatási hivatalhoz, vagy az ügyészséghez fordul Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora, a nemesbikki eset kapcsán. Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez az önkormányzattal szemben.&#160;<DIA alt="Gyerekekre uszította a kutyákat 2008.05.08." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyerekekre_usz_totta_a_kuty_kat_2008_05_08_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyerekekre uszította a kutyákat 2008.05.08." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Szerinte ugyanis az önkormányzatnak, a hatósági állatorvosnak is van felelőssége, hiszen nem tartották, nem tartatták be az ebrendeletet. Mint mondta: az eljárás eredménye akár precedens értékű is lehet, hiszen az eset nem egyedi.

Vidéken, ahol mindenki ismer mindenkit, és mindenki valakije valakinek, sajnos nehéz betartatni mind az állatvédelmi törvényt, mind az ebrendeletet – tette hozzá.

– A tudósításokból azt láttam, hogy nincs a ház körül kerítés, így nem is lehetett volna ott állatot tartani, pláne nem ennyit – mondta Szilágyi István. – A jövő héten ellátogatok a helyszínre, szeretnék meggyőződni arról, hogy mi történt valójában. Hozzátette: amennyiben találok valakit, akinek hivatalos papírja van arról, hogy korábban bejelentette az önkormányzatnál, hogy az idős ember milyen körülmények között tart állatot, akkor a polgármester, a jegyző, valamint a hatósági állatorvos ellen hivatali kötelességük megszegése miatt pert indíthatunk. Arra azonban, hogy létezik ilyen hivatalos papír, kevés esélyt látok, vidéken ugyanis másképp mennek ezek az ügyek – vélekedett.

Sérül a jog

Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány alelnöke is gyakran szembesül azzal a problémával, hogy vidéken nem tartják be sem az állatvédelmi törvényt, sem az ebrendeletet. Mint mondta: nem hiszi el, hogy Nemesbikken, ennyi év alatt valaki ne jelentette volna az önkormányzatnál, hogy az idős ember milyen körülmények között tartja az állatokat. Szerinte is vidéken sokkal jobban sérül – a belterjesség miatt – az állatok joga. Hozzátette: vannak persze pozitív példák is, de ez mindig az adott település rendőrségén, önkormányzatán múlik.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!