DVSE

2008.08.28. 13:14

Szárazon és vízen

<p>Kemény edzésekkel készül a DVSE a soros idényre. Ennek kapcsán beszélgettünk Éder Zsolt vezetőedzővel, valamint néhány fotót is mellékelünk a hét eleji tréningről.<BR /></p>

A srácok a homokba dugták a (láb)fejüket, pedig egy sem strucc közülük. Hétköznapokon kora estétől sötétedésig túrják a homokot a DVSE-nél edző ifjak és idősebbek a száraz-edzéseken, majd utána következik a hűsítő, de cseppet sem könnyed lubickolásra tervezett medencés gyakorlás.

Róják a hosszokat a Nagyerdei Strandfürdő kétméteresében. Pillangó, mell, gyors, egymást váltogatva.

A parton minimum két, de inkább több árgus szempár lesi az úszótávokat teljesítő emberkéket: Éder Zsolt vezetőedző és Kardos Sándor tréner a két fő „figyelő”, de olykor más is besegít.

Persze ettől még előfordul egy-két stikli, ám ezek a kis csalások a legtöbbször nem maradnak homályban. Na, edzeni kell, és kész! Tréning és jó értelemben vett szenvedés nélkül nem lesz vízilabdázó senkiből, és a jókból sem lesz még jobb.

A hét eleji edzésen készült fotók mellé került egy vezetőedzői összegzés is a DVSE következő szezonját bevezetendő. Éder Zsolt válaszolt a honlap néhány kérdésére.
Honlap: A 2008-2009-es szezonban milyen csapatokat indít a DVSE az egyes bajnokságokban?
ÉZS: Ezek a következők lesznek:
Felnőtt: Férfi OB II Osztályú Országos Vízilabda Bajnokság,
Ifjúsági: Ifjúsági Országos Vízilabda Bajnokság,
Serdülő: Serdülő Országos Vízilabda Bajnokság,
Gyermek: Gyermek Országos Vízilabda Bajnokság,
96-os korcsoport: Országos Vidék Bajnokság (ez még kérdőjeles),
97-es korcsoport: Területi Utánpótlás Vízilabda Bajnokság.
Honlap: Még nem tudni, melyik variáció mellett döntenek a szövetségben, de a felnőttek bajnokságának lebonyolítása várhatóan milyen lesz? Nekünk melyik kedvezne, pontosabban melyik mellet kardoskodunk?
ÉZS: A Versenykiírás szerint az OB II két csoportban kerülne megrendezésre. A piros csoportba kerülnek azok, akiknek feljutási szándékuk van az OB I/B-be. Itt két fordulóban döntik el a csapatok a helyezéseket. A zöld csoportban szerepelnek azok, akiknek OB I/B-ben van csapatuk, tehát nem is juthatnának fel, illetve a „szenior jellegű csapatok”.

Ők a tavalyihoz hasonlóan tornarendszerben, rájátszással döntik el a sorrendet. Mi a piros csoportba neveztünk és ragaszkodnánk a kiírás szerinti kétfordulós rendezéshez.
Honlap: Még nem tudni, melyik variáció mellett döntenek a szövetségben, de a felnőttek bajnokságának lebonyolítása várhatóan milyen lesz? Nekünk melyik kedvezne, pontosabban melyik mellet kardoskodunk?
ÉZS: A Versenykiírás szerint az OB II két csoportban kerülne megrendezésre. A piros csoportba kerülnek azok, akiknek feljutási szándékuk van az OB I/B-be. Itt két fordulóban döntik el a csapatok a helyezéseket.

 A zöld csoportban szerepelnek azok, akiknek OB I/B-ben van csapatuk, tehát nem is juthatnának fel, illetve a „szenior jellegű csapatok”. Ők a tavalyihoz hasonlóan tornarendszerben, rájátszással döntik el a sorrendet. Mi a piros csoportba neveztünk és ragaszkodnánk a kiírás szerinti kétfordulós rendezéshez.
Honlap: A felnőttek az előző szezon után előreléphetnek-e helyezésben, illetve mi van benne ebben a csapatban, ha továbbra is a mostani keret vívja majd a meccseit?
ÉZS: Várható az előrelépés a kétfordulós rendszerben - ha nem módosítják -, mert mi tavaly a Keleti csoportban játszottunk és a rájátszások azt igazolták, hogy a mi csoportunk volt a legerősebb. Az első 5 helyezettek rájátszásait mindenhol a keletiek nyerték.
Szerintem ez a keret még nem elég erős a feljutáshoz, de a mezőny első felébe kerülhet (4-8 hely). Az egyetemisták csak szeptember elején kapcsolódnak a munkába, a debreceni felnőttek közül csak néhány edz komolyan, a fiatalok még nem elég erősek ahhoz, hogy kiszorítsák a felnőtteket.

Részben ez is indokolta azt, hogy az ifjúsági csapatot is az országos versenyrendszerben indítottuk, hiszen leghamarabb innen várható, hogy játékosokat tudunk a felnőtt csapatba építeni. Sajnos itt nincs túl nagy tolongás, de az alatta lévő korosztályokban már sok tehetséges vízipólósunk van.
Honlap: Van-e változás a felnőtt keretet illetően?
ÉZS: A keretben jelenleg nincs változás, viszont a csapatba kerüléshez magasra teszem a mércét. Nem lehet beérni azzal, ami kevesebb az elégnél.
Honlap: A felnőttek közé vár-e egyetemistákat, esetleg máshonnan Debrecenbe jövőket a klub vagy végleges a keret?
ÉZS: Nem tudunk érkező egyetemistáról. Valószínűleg szeptemberben derül ki véglegesen van-e megfelelő tudású egyetemista pólós. Igazolást nem terveztünk.
Honlap: Lesz-e játékos toborzás most nyár végén, ősz elején, s ha igen, milyen korúak jelentkezését várja a DVSE?
ÉZS: Valószínűleg lesz toborzó szeptemberben. Még nincs meg az edzésük mikéntje, de minden bizonnyal vízilabdás előkészítő néven fog futni (úszni) és az 1998-2000-ben születetteket érinti, amit azért rugalmasan kezelünk.
Honlap: Ez ügyben hol informálódhatnak a fiatalok, vannak-e külön feltételei a DVSE-be kerülésnek az egyértelmű kritériumként megnevezhető úszótudáson kívül?
ÉZS:Elsősorban az írott sajtóban megjelenő hirdetésre gondoltunk, de bizonyára a rádió is elég hatékony lehet.

Természetesen párhuzamosan a honlapunkkal. Feltétel: biztos úszástudás, jó vagy elég jó technikával gyorson és mellen. A DVSE-be kerülés feltétele a személyes jelentkezés és alkalmasság, amelyet edzőink ellenőriznek, illetve a tagsági díj megfizetése.

Honlap: Kérem, röviden vázold fel, mi a koncepciója a DVSE-nek mondjuk az elkövetkező 4-5 évben!

ÉZS: Felnőtt vonalon első lépésként szeretnénk feljutni az OB I/B-be. Minden évben ezzel a kifejezett céllal indulunk - az más kérdés, hogy jelenleg van-e realitása a meglévő játékosállománnyal. Utánpótlás vonalon célunk a felmenő rendszerű képzés és versenyeztetés, és néhány év alatt felzárkózni a hagyományosan jó vízilabdás múlttal rendelkező csapatokhoz.

Tehetséges játékosainknak versenyzési lehetőséget akarunk biztosítani a legjobbak között, és remélhetőleg ebből a garnitúrából nőnek majd ki azok a játékosok, akik alapját képezik egy későbbi élvonalbeli csapatnak.

Amúgy lassan kinőjük a kereteinket. Sok gyerek jár edzésre, nem egyszerű beosztani a rendelkezésünkre álló vízfelületet.

Az edzésidő erőteljesen korlátozott, ezért szárazföldi edzésekkel igyekszünk lehetőséget teremteni az tréningre. Szakmai stábunkat is igazítani kell a megnövekedett igényekhez, úgyhogy nem unatkozunk, vannak bőven megoldandó, de szép feladataink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!