Helyi közélet

2014.04.03. 08:36

Művészi változatosság

Debrecen - Pillantás a Holló László-díjas Simon M. Veronika világára.

Debrecen - Pillantás a Holló László-díjas Simon M. Veronika világára.A Holló László-díjat kevés kivétellel tájegységünkön élő művészek kapták meg. Most a Székesfehérváron élő Simon M. Veronika növelte a kivételek számát. A Debreceni Egyetem Élettudományi Intézetében rendezett kiállítása alkalmával vehette át az újabb elismerést Ujváry Zoltán professzor emeritustól, a kuratórium elnökétől.

Festmény a Vatikánban

Simon M. Veronika munkásságát tanulmányozva, a bőség zavara kísért. Rengeteg kiállítása volt itthon és külföldön, több százra rúg közintézményekben elhelyezett festményeinek száma. Van festménye a Vatikánban, Budapesten a Parlamentben, a Nemzeti Galériában, s számos európai városban. Mestereinek Bújdosó Dénest és Topor Andrást vallja. Nemcsak alkotóművész, de művészpedagógus is, eddig negyven alkotótábort vezetett Magyarországon és Szlovákiában, művésztanodát tart fenn Fehérváron.

Fordulópont az Apor-portré

– 1992 óta festek, 1995-ben volt az első kiállításom. Utána három-négy éven keresztül évi egy-két alkalommal állítottam ki – mondta a művész. – A forduló az első Apor Vilmos-portrémhoz köthető, mellyel megnyertem az Apor-bizottság pályázatát. Ezt a képet sokszorosították a boldoggá avatása alkalmával. Még azon a napon kaptam kb. harminc meghívást. Valamelyik évben hatvan tárlatom volt. A legérdekesebbre a bazilikában került sor, ahol a boldoggá avatás szertartását is tartották. Utána külföldről is kaptam meghívásokat. Már hét portrét festettem Apor Vilmosról különböző templomok számára.”„A férjem gyulai származású és az anyósom személyesen ismerte a mártír­halált halt püspököt. Sokat mesélt róla – árulta el. A március első két hetében látható kiállításon mintha három stílus érvényesült volna. „Sorozatokat kezdtem festeni, pl. a régi mesterségeket, aztán más témákba fogtam – magyarázta Simon M. Veronika.

Új stílusok felé

– A tanítás arra is inspirál, hogy mindig új témák felé forduljak, és kipróbáljak új technikákat, új stílusokat. A lényeg az, hogy mindig legyen egy stílusból egy kiállításra jutó anyag. Azért Renoir a kedvenc festőm, mert annyira változatos – zárta.

HBN-BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában