Digitália

2023.06.01. 09:41

Most akkor vannak marslakók? Komolyan, a NASA vizsgálja!

Megtartotta első nyilvános ülését az amerikai űrhivatal, a NASA azonosítatlan légi jelenségek, UFO-k tanulmányozására kinevezett szakértői testülete szerdán, és azt hangsúlyozta, hogy a jövőben több adatot kell gyűjteni e jelenségek magyarázatához.

MTI

Forrás: Shutterstock

Fotó: Volodimir Zozulinskyi

David Spergel, a munka vezetésével megbízott asztrofizikus azt mondta, „a meglévő adatok és a szemtanúk beszámolói nem elegendőek ahhoz, hogy meggyőző bizonyítékot szolgáltassanak az egyes események természetéről és eredetéről”. Hozzátette: „kiváló minőségű adatokra van szükségünk”.

A testület a nyár folyamán várhatóan közzétesz egy jelentést, amely részletesen leírja, hogyan lehet ezt a célt elérni.

A NASA tavaly jelentette be az azonosítatlan repülő objektumokkal kapcsolatos munka elindítását, és októberben 16 szakértőt nevezett ki, közöttük neves tudósokat, valamint az amerikai polgári légiközlekedési hatóság (FAA) tisztviselőit és Scott Kelly volt űrhajóst is.

Céljuk nem az, hogy egyenként vizsgálják felül a múltbeli eseményeket, és megpróbálják megmagyarázni azokat, hanem az, hogy ajánlásokat tegyenek a NASA-nak, hogy a jövőben hogyan lehet az ilyen jelenségeket szigorúan tudományos módszerekkel tanulmányozni.

A téma nagyon komoly az amerikai űrügynökség szerint: egyaránt érinti a nemzetbiztonságot és a légi közlekedés biztonságát.

Az UFO szó ugyanakkor már az alapvető jelentése miatt is nagy érdeklődést vált ki. Ezért ezt a hivatalos kifejezést az "azonosítatlan rendellenes jelenségek" szóösszetétel váltja fel.

„Jelenleg nincsenek egyértelmű adatok arra, hogy az azonosítatlan rendellenes jelenségek és a földönkívüli élet között kapcsolat lenne” – magyarázta David Grinspoon, a testület egyik tudósa kifejtette.

David Spergel asztrofizikus számára a téma kezelésének nehézsége abban rejlik, hogy egyesek „meg vannak győződve az UFO-k létezéséről”, míg mások „nevetségesnek” tartják a témát.

Nicola Fox, a NASA tudományos vezetője azzal nyitotta meg az ülést, hogy elítélte a panel tagjainak online zaklatását.

Mintegy 800 azonosítatlan légi jelenséget gyűjtöttek össze – közölte szerdán Sean Kirkpatrick, a védelmi minisztériumon belül ezzel a kérdéssel foglalkozó hivatal (AARO) igazgatója. Véleménye szerint talán csak 2-5 százalékuk lehet „valóban rendellenes”.

Két videót mutatott be. Az első egy 2022-ben a Közel-Keleten látott, gömb alakú tárgyat mutatott, amely a mai napig megmagyarázhatatlan. A második videón három pont látható, amelyek rejtélyes módon előre-hátra mozogni látszottak. Ezek valójában repülőgépek voltak egy légifolyosón, amelyek előre-hátra mozgását magának az érzékelőnek a rezgései okozták – magyarázta.

A szerdán több órán át tartó ülést élőben közvetítették az interneten, és a közönség kérdéseire egy külön részt szenteltek.

A testület munkája kizárólag nyilvános adatokon alapul, így szabadon megvitatható és mindenki számára hozzáférhető – hangsúlyozta Daniel Evans, aki a NASA részéről a tanulmányt koordinálja.

David Spergel asztrofizikus hozzátette, hogy a titkos információkat – amelyeket itt nem vesznek figyelembe – gyakran nem a megfigyelt objektum miatt titkosították, hanem azért, hogy ne derüljenek ki a képet rögzítő repülőgépek bizonyos jellemzői.

A jövőben a megfigyeléseket speciális, többszörös és jól kalibrált műszerekkel kell gyűjteni – mondta. Egy erre a célra szolgáló műhold ötletét azonban kizárta.

Az ajánlások azonban valószínűleg tartalmazni fogják a nyilvános megfigyelések jobb integrálásának módjait. A Földön található több milliárd mobiltelefon hasznos adatokat szolgáltathat, különösen, ha egyszerre több képet készítenek.

David Grinspoon hangoztatta, „ha a NASA ugyanazt a módszertani szigort alkalmazza az azonosítatlan rendellenes jelenségek vizsgálatára, mint a lehetséges földönkívüli élet vizsgálatára, akkor abban a helyzetben leszünk, hogy valami újat és érdekeset tudjunk meg, bármi legyen is a végső magyarázat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!