Digitália

2023.03.03. 06:00

Megtudja, akinek képernyőképet készítünk a posztjáról?

Attól függ, hogyan készült a felvétel. Bár nem szép dolog, de ki lehet kerülni, hogy értesüljön róla.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

Általában ugyan nem értesíti az Instagram a posztolót, ha valaki képernyőképet – vagy képernyőfelvételt – készít egy Instagram-történetről, bejegyzésről vagy akár Reels videóról, de vannak kivételek!

Ha fontos számunkra, hogy az engedélyünk nélkül, titokban senki ne készítsen képernyőképet a bejegyzésünkről, akkor a legegyszerűbb megoldás bizonyos személyek elől eleve elrejteni a posztot.

Amennyiben azonban valaki képernyőképet készít egy Eltűnéses módban folytatott beszélgetésről vagy eltűnő fotóról, videóról, akkor bizony a szoftver értesíti az üzenet feladóját.

Ha Eltűnéses módban készítenek képernyőképet, az adott beszélgetésben megjelenik a „[felhasználóneve] képernyőképet készített” üzenet.

Amikor képernyőképet készítenek egy eltűnő fotóról vagy videóról, kis kör jelenik meg mellette mind a posztoló, mind a fotózó személy számára.

Érdemes inkább a könyvjelzők közé menteni, ha meg akarunk őrizni egy képet vagy videót anélkül, hogy képernyőképet készítenénk róla. Keressük meg a képet tartalmazó bejegyzést, majd koppintsunk a Könyvjelző ikonra. Később is megnézhetjük, ha megérintjük a háromvonalas hamburger menüt, és kiválasztjuk a „Mentve” lehetőséget .

Ezenkívül, az Instagram-értesítések a követett személyek bejegyzéseihez és történeteihez fűzött lájkokról és kommentekről gyors összefoglalást nyújtanak – az alkalmazás megnyitása nélkül.

Ha nem kapunk értesítéseket az Instagramtól,

pedig igényelnénk, akkor engedélyezzük az Instagram-értesítéseket az iPhone vagy Android alkalmazásban:

1. Nyissuk meg az Instagram alkalmazást. Érintsük meg a profilképet a képernyő jobb alsó sarkában.

2. Érintsük meg a menü gombot a képernyő jobb felső sarkában (hamburger menü, három vízszintes vonal), majd koppintsunk a Beállítások elemre.

3. Válasszuk az Értesítések opciót, s érintsük meg az érdeklődésünknek megfelelő értesítéseket a beállítások módosításához.

Mi a helyzet a közvetlen üzenetküldéssel?

Ha fotót, vagy videót küldünk valakinek a telefonról, az nem eltűnő üzenet, ezért nem is kapunk értesítést, ha valaki képernyőképet készít róla.

Hogyan lehet elkerülni, hogy észrevegyék, képernyőképet készítettünk?

Nem szabad senkinek a képeiről, érzékeny tartalmairól, személyes adatairól készült képernyőképet bárkivel is megosztani. Előfordulhat azonban, hogy megosztás, rossz szándék nélkül, mégis szeretnénk rögzíteni a képernyő aktuális tartalmát.

Nyissuk meg az Instagramot webböngészőben:
Ha bejelentkezünk az Instagramba egy webböngészőben a számítógépen, képernyőképet készíthetünk egy eltűnő fotóról vagy videóról anélkül, hogy az illető megtudná. Az Instagram nem értesít a webböngészőben készített képernyőképekről.

Tegyük repülő üzemmódba a telefont:
Ha képernyőképet készítünk repülő üzemmódban, a másik fél akkor sem kap értesítést a képernyőképről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!