Baráti látogatás?

2022.08.10. 09:49

Parlamenti honlapot támadtak meg kiberbűnözők

Kibertámadás következtében átmenetileg elérhetetlenné vált kedden a finn parlament honlapja.

Forrás: Shutterstock

A helsinki törvényhozás rendszergazdái szerint úgynevezett DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte kora délután a szervereket, ami megbénította a weboldalt.

A biztonsági szakemberek jelenleg a kárfelmérésen fáradoznak, de a finn parlament honlapját továbbra sem lehet elérni.

A YLE finn közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy orosz hackerek állnak a háttérben. Ennek alátámasztására egy a Telegram-üzenetküldő szolgáltatáson közzétett bejegyzést idézett. Ebben

egy magát NoName057(16)-nak nevező csoport azt írta, hogy „baráti látogatást” terveztek tenni „a szomszédos Finnországban, amely oly buzgón szeretne csatlakozni a NATO-hoz”.

A YLE szerint ugyanez a csoport követett el kibertámadásokat korábban lengyel, litván és norvég állami intézmények ellen is.

Májusban a finn parlament a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról döntött feladva több évtized semlegességét az ukrajnai orosz invázió nyomán megváltozott európai biztonsági környezetben.

A 1340 kilométer hosszú közös határral rendelkező Oroszország és Finnország kapcsolatai mélyponton vannak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!