3D központ

2022.04.30. 06:00

Majdnem sci-fi: fogínyt is tudnak nyomtatni

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja két korszerű háromdimenziós nyomtatóval lett gazdagabb.

Sajtóbemutatójukon elhangzott, hogy az új nyomtatók folyékony műgyantát szilárdítanak meg lézerfény segítségével, ami az egyik leginkább költséghatékony és legmodernebb eljárás a 3D-nyomtatók világában. Az új eszközökkel többek között fogíny-modelleket, fogív-modelleket, fogászati sebészeti fúrósablonokat, fogászati koronákat és hidakat, valamint fogszabályozó és harapásemelő síneket is tudnak készíteni – tájékoztatta az Origo-t a PTE.

A speciális nyomtatóból kettőt kapott ajándékba a Pécsi Tudományegyetem, amely úgynevezett DLP (digital light processing) technológiával működik. Ennek lényege, hogy a nyomtatni kívánt modell keresztmetszeti geometriájának megfelelően a lézerfény rétegenként szilárdítja meg a folyékony műgyanta alapanyagot – tájékoztatott az egyetem. Hozzátették: a nyomtatást követi az utómunkálat, melynek fontos elemei az alkoholban való mosás, mely eltávolítja a modellen maradt, felesleges műgyantát, valamint az UV kamrában való utókezelés, ami által a modell eléri a végső szilárdságát.

Ennek a típusú nyomtatónak a legfőbb előnye, hogy számos alapanyaggal lehet használni, így például biokompatibilis anyagokkal és olyan folyékony fotopolimerekkel is, melyek térhálósodva nemcsak szilárdak, de rugalmasak is lesznek.

Ezt a szakemberek fel tudják használni fogászati modellek készítésekor a lágyrészek megalkotására. Korábban öntéssel, szilikonból hozták létre az ínyt, mostantól az új nyomtatókat használva nyomtatni is tudják majd a lágyrészeket.

A Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjával kiváló az együttműködésünk, és úgy látjuk, remek munka folyik a központban – mondta Andreas Schultheiss, a nyomtatókat felajánló Rapid Shape GmbH vezérigazgatója. – Ezért gondoltuk úgy, segítjük a két nyomtató felajánlásával a munkájukat, így közvetve hozzájárulunk az orvostanhallgatók modern képzéséhez is.

Miseta Attila, a PTE rektora megköszönte a felajánlást, majd hozzátette: egy felsőoktatási intézménynek tartania kell a lépést a technika fejlődésével is, aminek a 3D központ is ékes bizonyítéka.

Ma már épületeket készítenek háromdimenziós nyomtatóval, ami néhány éve még csak a sci-fi kategóriájába tartozott – hangsúlyozta Decsi István, a PTE kancellára. – A PTE-n elsősorban az orvosképzéshez készítenek eszközöket a 3D központban, de készült már végtagprotézis is ebben a tudásműhelyben, ami már előrevetíti a gyógyítás jövőjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!