Majdnem mindegyik

2022.04.24. 15:00

Ezek a videócsevegők akkor is veszik a hangot, mikor nincsenek lenémítva

Minimum periodikusan feldolgozzák és továbbítják a némított mikrofon hangját.

Sokakat meghökkentő tanulmánnyal álltak elő a Wisconsin-Madison Egyetem és a Loyola Egyetem kutatói: állításuk szerint a népszerű videókonferenciás szolgáltatások számítógépes alkalmazásaiban nem az elvárható módon működik a mikrofon némítását végző funkció.

Az efféle szoftvereket használók körében végzett felmérésük szerint 77,5% elfogadhatatlannak találja, hogy a csevegőszoftverek némított módban bármilyen módon feldolgozzák a mikrofon hangját. Ehhez képest a kutatók minden egyes megvizsgált alkalmazást rajtakaptak a mikrofon hangjának periodikus feldolgozásán, ilyen-olyan funkciók megvalósítása miatt hallgatóznak. Kivételt képeztek a szolgáltatások böngészőkben futtatott verziói, azokban az elvárt módon működött a némítás gomb - írja az Origo.

A legnagyobb meglepetést a Cisco Webex keltette, az némítás mellett is teljesen ugyanúgy továbbította a szerver felé a mikrofon hangját, mintha mi sem történt volna. A vállalat szerint ezt januárban befejezte, csak a némított állapotról való értesítést megjelenítő funkció működése érdekében történt a hang továbbítása.

A mikrofonjukat ténylegesen lenémítani kívánók jobban teszik, ha közvetlenül az operációs rendszerben aktiválják a némítást, vagy kihúzzák a külső kamera-mikrofont az USB aljzatból.

A kutatók által megvizsgált alkalmazások:

Zoom Enterprise
Slack
Microsoft Teams / Skype
Google Meet
Cisco Webex
BlueJeans
WhereBy
GoToMeeting
Jitsi Meet
Discord

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!