Világszinten versenyképes

2022.03.10. 16:48

Német-magyar együttműködés segíti a szuperszámítógépes kapacitás bővítését

Kutatás-fejlesztési együttműködés segíti a belfödi szuperszámítógépes kapacitás bővítését – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára az ITM, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), valamint a német ParTec AG és a Jülichi Kutatóközpont (Forschungszentrum Jülich, FZJ) együttműködési keretszerződésének aláírásakor csütörtökön, Budapesten.

Solymár Károly Balázs közölte, hogy a német partnerek a szuperszámítástechnika legjelentősebb európai szereplői közé tartoznak, és közreműködtek abban a magyar pályázatban is, amely nagy teljesítményű szuperszámítógép (high-performance computing, hpc)  beszerzését célozza. Magyarország ezzel az európai élmezőnybe kerülne, hiszen az új gép a világ 100 legjobbjának egyike lesz.

Hugo Falter, a Par-Tec AG igazgatója, Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökhelyettese, Thomas Lippert, a Jülichi Kutatóközpont (Forschungszentrum Jülich, FZJ) igazgatója, Bernhard Frohwitter, a Par-Tec AG ügyvezető igazgatója és Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára (b-j) a szuperszámítógépes kapacitás bővítését célzó együttműködési keretszerződés aláírásán
Forrás: MTI / Kovács Tamás

A helyettes államtitkár a hpc-k jelentőségét abban látja, hogy eltörlik a számítási korlátokat, kapacitásuk szinte kimeríthetetlen. Egyetlen petaflopnyi teljesítménnyel másodpercenként milliószor milliárd művelet elvégzésére képesek. Magyarország hamarosan 20 petaflop teljesítményű géppel gazdagodhat, a ParTec és a Jülichi Kutatóközpont technológiáját követve pedig az európai élmezőnybe kerülhet a hpc-alkalmazás terén – tette hozzá.


   
A Jülichi Kutatóközpont igazgatója elismerően szólt a magyar szakemberek hozzáértéséről, és az eddigi tapasztalatok alapján bízik a szakmai együttműködés sikerében. Thomas Lippert hozzátette, hogy a Magyarországon is meghonosodó technológia alkalmas lesz összetett kutatások támogatására.


   
A ParTec ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy világszinten is versenyképes az a hpc-technológia, amelyet a Jülichi Kutatóintézettel együttműködve létrehoztak. Moduláris felépítésének köszönhetően könnyen méretezhető, ami még ma is nagy előnyt jelent az amerikai és a kínai megoldásokhoz képest – tette hozzá Bernhardt Frohwitter.


   
A KIFÜ projektekért felelős elnökhelyettese úgy véli, hogy a magyarországi hpc-kapacitás bővítésének a gazdaság és a tudomány egyaránt a nyertese lesz, hiszen a kutatóknak, vállalkozóknak nem kell külföldre menniük, ha bonyolult számításokat akarnak végezni. Spaller Endre szerint Magyarországnak kitörési lehetőséget jelent, hogy az adatvagyon jelentősége felértékelődött, ezért a következő évtizedekben az adatból előállítható tudásra kell építenie.


Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!