Tinder Swindler

2022.03.01. 18:00

Hasznos tippek a biztonságos randizáshoz

Az elmúlt hetekben a „The Tinder Swindler” című dokumentumfilm uralta a Netflix toplistáit.

A történet egy csalóról szól, aki a Tinderen ismerkedett meg nőkkel, gazdag milliárdosnak adta ki magát, randira hívta őket, különféle ürügyekkel pénzt csalt ki tőlük, majd eltűnt. A film hamar olyan népszerű lett, hogy több fontos forrás, többek között a The Guardian, a Vogue, a Buzzfeed, a BBC, és az NBC News is foglalkozott vele.

 

Miután a film ekkora nyilvánosságot kapott, a Tinder a közelmúltban bejelentette, hogy a dokumentumfilmben bemutatott férfit kitiltotta a platformról.

 

A társkereső szolgáltatásokat használók közül sokan tartanak attól, hogy csalókkal találkoznak. A Kaspersky 2021-ben készített egy felmérést a randippok felhasználóinak körében, és arra a megállapításra jutott, hogy a válaszadók többsége nem bízik a potenciális partnerekben, 65%-uk pedig fél attól, hogy csalók áldozatául esik.

 

Ugyanebben a felmérésben az online társkeresőket használók többsége (84%-a) úgy nyilatkozott, hogy egy héten, de maximum egy hónapon belül kész személyesen is találkozni a randipartnerrel. Ami az első randevút illeti, a válaszadók fele (50%-a) mondta azt, hogy ideges előtte, 38%-uk pedig izgatottnak vallotta magát.

 

Hogy segítséget nyújtson a felhasználóknak a tökéletes társuk privát és biztonságos megtalálásában, a Kaspersky összeállított egy rövid tipplistát, amelyet az online randiappok használatakor érdemes követni:

   • Ne osszon meg olyan fotókat, amelyek privát információkat árulnak el Önről (pl. a címét vagy a munkahelyét). Ehelyett inkább utazásokon vagy nevezetességek közelében készült fotókat használjon, amelyeken nem látszanak személyes adatok vagy más személyek.

   • A társkereső platformok beépített üzenetküldő funkcióit használja, és ne adja meg a telefonszámát, illetve ne használjon más üzenetküldő alkalmazásokat. Ha úgy dönt, hogy másik üzenetküldőre vált, mindenképpen úgy állítsa be, hogy az adatai titkosak maradjanak és védettek legyenek. 

   • Használjon hatékony biztonsági megoldást, amely több készüléken is hatásos védelmet biztosít. A Kaspersky Security Cloud segít az alkalmazások kezelésében, és eltávolítja a jogosultságokat, amennyiben azok nem szükségesek.

   • Alaposan ellenőrizze a biztonsági beállításait közösségi médiás fiókjaiban és a randiappokban, és győződjön meg arról, hogy az érzékeny adatok – például a személyes vagy munkahelyi címe – nem nyilvánosan hozzáférhetők.

   • Csökkentse a doxolás kockázatát egy kis önellenőrzéssel. Keressen rá magára az interneten, és képzelje azt, hogy információkat próbál összegyűjteni magánéletéről – és nézze meg, hogy mit talál. Talán még Önt is meglepi majd, hogy milyen adatokra bukkan.

Az online randizás biztonságossá és élvezetessé tételéhez a Kaspersky bemutat néhány egyszerű tippet, amelyeket a müncheni Liebling + Schatz párkapcsolati tanácsadó praxis terapeutái javasolnak:

   • Az első néhány alkalommal mindig nyilvános helyen találkozzanak, mondjuk egy étteremben, illetve menjenek sétálni vagy moziba.

   • Ismertesse a találkozó minden részletét valaki olyannal, akiben megbízik – hogy kivel, mikor és hol találkozik. 

   • Ne találkozzanak a lakóhelye közelében, ezzel ugyanis elkerülheti, hogy hazáig kövessék.

   • Ne adja meg rögtön a címét.

   • Hogyha furcsa érzése van egy személlyel kapcsolatban, vessen véget a randinak. 

   • Ne feledje: semmit sem kötelező megtennie.

   • Bízzon az ösztöneiben és ne legyen túlságosan jóhiszemű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!