A kibertér hadszíntér

2022.03.01. 06:00

Ez a kártevő „bombázza” az ukrajnai számítógépeket

Több száz számítógép került veszélybe Ukrajnában néhány órával azután, hogy egy célzott túlterheléses támadássorozatot követően számos ukrán weboldal elérhetetlenné vált.

A kibertámadás hátterében egy HermeticWiper nevű adattörlő kártevő (wiper) áll, állapították meg az ESET kiberbiztonsági kutatói. A támadás az ESET telemetriája szerint néhány órával azután történt, hogy egy túlterheléses támadássorozat (DDoS) több fontos webhelyet elérhetetlenné tett az országban.

 

Biztonsági kutatók Win32/KillDisk.NCV néven február 23-án helyi idő szerint 17 óra előtt észlelték első alkalommal a Wipert. A kártevő adatainak vizsgálatából az derült ki, hogy azt két hónappal ezelőtt hozhatták létre, de az eddigi információk alapján a múlt hét szerdán vetették be először.

 

A Hermetic Wiper képes letörölni a megfertőzött rendszer minden adatát, a célba vett hálózat számítógépeinek teljes tartalmát és azokat semmilyen módon nem lehet később visszaállítani. Más rosszindulatú kártevőkkel szemben a HermeticWiper valódi célja nem az adatlopás és így az anyagi haszonszerzés, hanem a puszta rombolás: véglegesen megsemmisíteni az adatokat, illetve a szabotázsakció révén leállítani a működő infrastruktúrákat.

 

Az adattörlő visszaél az EaseUS Partition Master szoftver illesztőprogramjaival, megsemmisítve annak adatait. A kártevő elnevezése abból ered, hogy a támadók egy olyan digitálisan aláírt legitim szoftvert használtak, melynek hivatalos tanúsítványát a ciprusi székhelyű Hermetica Digital nevű cégnek állították ki. Úgy tűnik, hogy legalább egy alkalommal a kiberbűnözők hozzáférhettek a cég hálózatához, mielőtt szabadon engedték a rosszindulatú programot.

 

Szerdán számos ukrán weboldalt lekapcsoltak a DDoS támadások újabb hullámában, amelyek már hetek óta célozzák az országot, köztük kulcsfontosságú kormányzati oldalakat, az ukrán parlamenti, a külügyminisztériumi, illetve emellett különböző banki weboldalakat támadtak.

 

Korábban már egy másik adattörlő kártevő is végigsöpört Ukrajnán idén január közepén. Az akkori támadásban szereplő kártevő a WhisperGate nevű adattörlő zsarolóvírusnak álcázta magát, és erősen emlékeztetett a NotPetya támadásra, amely 2017 júniusában sújtott le Ukrajnára, mielőtt hatalmas pusztítást okozott volna az egész világon.

 

A kutatók szerint azonban a most azonosított új Wiper kártevő ennél sokkal nagyobb veszélyt jelent, mert több módszer egyidejű alkalmazásával teszi tönkre a megtámadott gépeket, és állítja le ezzel a megcélzott szolgáltatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!